Uklonjen beton i posijana trava kod Jova bara u centru Banjaluke

Vesna Popović
Uklonjen beton i posijana trava kod Jova bara u centru Banjaluke

Banjaluka - Komunalna policija uklonila je nelegalno postavljenu betonsku ploču sa zelene površine, koju je vlasnik ugostiteljskog objekta "Jova bar" u centru grada namjeravao da zajedno sa dijelom pješačke staze pretvori u ljetnu baštu. Tako je u dijelu parka kod Muzeja savremene umjetnosti ponovo posijana trava.

Potvrdio je to v.d. načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić.

- U okviru redovnih kontrola u subotu je utvrđeno da su radnici, koje je angažovao vlasnik "Jova bara", popločali sedam metara kvadratnih zelene površine. Pošto nisu imali dozvolu grada za te radove, komunalni policajci su im dali zakonski rok od 48 časova da sve bude vraćeno u prvobitno stanje, što je na kraju i urađeno - kazao je Letić.

Kazao je da će komisija Gradske uprave danas izaći na teren da utvrdi koji je stepen oštećenja zelene površine i onda će biti odlučeno koje mjere će biti preduzete.

- Ako procijene da je nastao stepen oštećenja koji je nepopravljiv ići ćemo sa prijavom Sudu. U slučaju da utvrde da nije bilo značajnih oštećenja i da je dovoljno to što su zelenu površinu vratili u prvobitno stanje, izdaćemo prekršajni nalog - kazao je Letić.

Dodao je da je za takve situacije predviđena kazna od 100 do 1.000 KM za pojedinca i od 200 do 1.000 KM za preduzetnika.

- Većina ugostitelja koja postavlja ljetne bašte ima potrebne dozvole. Pošto dolazi lijepo vrijeme i sve više kafića će stavljati te sadržaje, pojačaćemo kontrole na terenu - rekao je Letić.

U borbi protiv bespravne gradnje gradska inspekcija je u petak po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića uklonila nelegalno postavljene kablovske instalacije dva kablovska operatera "Soft net" i Trion tel" na Banjalučkom polju.

Koordinator programa za transport iz Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić je rekao da su pozitivne promjene vidljive u radu gradskih vlasti, kao i da su prvi put u posljednjih 15 godina otvoreni kanali komunikacije Gradske uprave sa građanima i udruženjima.

- Obustavljanje radova ispred "Jova bara", kao i odluka lani da bude srušen nezakonito izgrađeni parking u ulici Gavre Vučkovića i vraćen drvored i travnjak pokazuje da se politika unutar Gradske uprave mijenja. Evidentno je da sva odjeljenja rade posao onako kako je to trebalo odavno da bude. U gradu ima jako puno problema kada je u pitanju urbanizacija i nelegalna gradnja u koje je uključeno puno interesnih grupa i gradskim vlastima neće biti lako. Međutim, pokazali su odlučnost da zaštite životnu sredinu - kazao je Dakić.

Kontrole odlaganja smeća

Pošto danas počinje akcija proljećnog čišćenja grada, Milenko Letić rekao je da će komunalna policija pojačano provjeravati da li građani pravilno odlažu otpad.

- Na raspolaganju će imati velike kontejnere za odlaganje smeća koje se nagomilalo tokom zime - naveo je Letić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana