Uklanjanje otpada za čistiji i ljepši grad

Igor Pilipović
Uklanjanje otpada za čistiji i ljepši grad

Banjaluka - Akcija proljećnog čišćenja i uređenja grada, koja će trajati do 18. aprila, počela je juče simboličnom sadnjom drveta japanske lijeske koje su u dvorištu Osnovne škole "Branko Ćopić" u Boriku, zajedno zasadili gradonačelnik Slobodan Gavranović i učenici.

- Siguran sam da će, učešćem u ovoj akciji, đaci i svi drugi stanovnici znati da cijene prirodu i okolinu u kojoj svi zajedno živimo. Drago mi je da je akcija krenula iz ove škole koja je prošle godine osvojila treće mjesto u akciji "Biramo najuređenije" i vjerujem da će akcija biti uspješna i masovna kao i svake godine - rekao je Gavranović.

Kamion "Čistoće" i "Euro eko tima" odvoziće otpad iz mjesnih zajednica Karanovac, Srpske toplice, Obilićevo jedan i dva, Starčevica, Vrbanja, Ada, Debeljaci, Česma, Priječani,  Krupa na Vrbasu, Rekavice, Krmine, Agino Selo, Bočac, Ljubačevo, Stričići, Pavići, Donja Kola, Kola, Goleši, Čokorska polja do 8. aprila. U ostalim mjesnim zajednicama odvoz smeća planiran je od 5. aprila do završetka akcije. Građani treba da donesu otpad na kontejnerska mjesta gdje će biti pokupljeno.

Dodao je da je cilj akcije pored uklanjanja otpada i čist grad za 22. april kada će biti obilježena 71. godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

- Svrha proljećne akcije je da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari kao i drugog smeća koji ugrožava našu životnu sredinu, izuzev građevinskog, čiji odvoz nije predviđen ovim aktivnostima - kazao je Gavranović.

Prema njegovim riječima kako bi grad bio još ljepši za 5. april predviđen je početak tradicionalne akcije "Biramo najuređenije".

- Cilj je da angažujemo veliki broj građana i nadam se da ćemo akciju sprovesti uspješno. Vjerujem da ovim i sličnim akcijama motivišemo ljude da uređuju svoja dvorišta i životne prostore i da svi polako postajemo svjesni značaja ovih akcija i onoga što činimo učestvujući u njima - poručio je Gavranović.

Učenici

Učenici Osnovne škole "Branko Ćopić" izveli su priredbu kojom su još jednom ukazali na značaj ekologije.

- Grad treba da čuvamo i bez smeća on će biti još ljepši. Naša škola podržava grad tako što sadimo cvijeće po školskom dvorištu i uređujemo ga - rekla je učenica  Katarina Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana