UKC Srpske: Urađen komplikovani operativni zahvat

Srna
Foto: gs

BANjALUKA- Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske obavio je u Banjaluci komplikovani operativni zahvat - transpedikularnu stabilizaciju kičmenog stuba sa augmentacijom cementom u prelomljeni pršljen /vertebroplastika/, a prednost ovog načina liječenja je raniji oporavak i smanjena mogućnost kolapsa pršljenskog tijela.

"A samim tim i neurološkog deficita i vraćanje pacijenta svakodnevnim životnim aktivnostima", saopšteno je iz UKC-a i istaknuto da ova metoda do sada nije izvedena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju se navodi da je povreda nastala kod pacijenta čiji su inicijali A.D. /57/ kod koga je prilikom pada nastao patološki prelom prvog lumbalnog pršljena.

Nakon urađene dijagnostike utvrđena je stenoza spinalnog kanala i mogućnost kolapsa pršljena sa posljedičnom paraplegijom. Iz UKC-a dodaju da je operativni zahvat protekao uredno, a postoperativni oporavak pacijenta protiče bez neurološkog deficita.

Hirurški tim koji je izveo operativni zahvat činili su ljekari Nikola Bojić, Miloš Jamedžija, te anesteziolozi Nataša Mandić i Dragana Agić, kao i instrumentar Dajana Idžan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana