UKC Srpske prati svjetske trendove iz oblasti kardiologije

GS
UKC Srpske prati svjetske trendove iz oblasti kardiologije

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da ova zdravstvena ustanova prati svjetske trendove iz oblasti kardiologije, te da Pejsmejker centar i Klinika za kardiologiju imaju maksimalnu podršku UKC-a.

Đajić je, povodom obilježavanja 30 godina od prve ugradnje trajnog pejsmejkera u UKC-u i u Republici Srpskoj, poručio da je Pejsmejker centar danas opremljen najsavremenijom opremom, te da u njemu radi iskusno i stručno medicinsko osoblje.

- Naše opredjeljenje je nabavljanje novih aparata i usavršavanje medicinskog osoblja - rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić čestitao je jubilej zaposlenima na Klinici za kardiologiju i Odjeljenju za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma, uz poruku da je potrebno nastaviti sa usavršavanjem i rastom zdravstvenog sistema u budućnosti.

- Pejsmejker centar je počeo malim koracima, a sada imamo interventnu salu za elektrofiziologiju srca, ugrađujemo najsavremeniju opremu i kontinuirano radimo na razvoju kadra - istakao je Šeranić.

Šef Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma Dragan Unčanin naveo je da je u proteklih 30 godina uspješno ugrađeno više od 5.500 pejsmejker aparata.

- Naš Centar je oduvijek pratio modne trendove i uvodili smo i nove tehnologije na zadovoljstvo naših pacijenata - rekao je Unčanin.

Načelnik Klinike za kardiologiju Tamara Kovačević Preradović rekla je da su u proteklim godinama napravljeni dramatični iskoraci u svim oblastima kardiologije.

Prema njenim riječima, cijeli tim zaposlenih na UKC-u stoji iza takvih rezultata, koji se ističu i na polju naučnog doprinosa.

- Mi smo ne samo referentna ustanova za Republiku Srpsku, nego i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i imamo kapacitet da ponudimo i nastavu i nauku i struku što pokazuje dolazak stranih studenata na naš fakultet - pojasnila je Preradovićeva.

Ona je dodala da se nada da će u narednom periodu biti nastavljeno sa istim zalaganjem i intenzitetom rada.

Pejsing u Banjaluci ima tradiciju od 1976. godine, a zvanično otvaranje Pejsmejker centra u ovoj ustanovi bilo je 1998. godine.

U Pejsmejker centru ugradi se oko 350 pejsmejkera godišnje i on predstavlja jedan od najrespektabilnijih centara u regionu kada je riječ o modernoj kardiologiji.

Od 2018. godine Odjeljenje za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma raspolaže i savremenom salom za interventnu elektrofiziologiju srca.

Implantiraju se najsavremeniji tipovi pejsmejkera, kardio-verter defibrilatora /ICD/, resinhronizacioni pejsmejkeri /CRT-P, CRT-D/, lup rikoder sistemi /loop recorder system/, te specijalna vrsta pejsmejkera, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana