Ugostitelji u pješačkoj zoni nadaju se dodatnoj pomoći grada

Jelena Tanacković
Ugostitelji u pješačkoj zoni nadaju se dodatnoj pomoći grada

BANjALUA - Grad je zbog rekonstrukcije dijela pješačke zone u užem jezgru zabranio prolaz pješacima ovim inače prometnim šetalištem, čime su ugostitelji izgubili mušterije, jer nisu mogli doći do njih, a Gradska uprava je izdvojila 140 hiljada maraka kako bi se ublažilo manjak pazara.

Vlasnici lokala ističu da se nadaju dodatnoj pomoći jer su im pomenuti radovi usred ljetne sezone donijeli velike gubitke.

Rekonstrukcija dijela šetališta na potezu na kojem se nalaze ugostiteljski objekti, između zgrade Banskog dvora i parka kod zgrade Narodnog pozorišta RS, počela je u aprilu ove godine. Tom prilikom najavljeno je da je rok za završetak radova šest mjeseci.

Radovi traju cijelo ljeto, a ovih dana otvoren je rekonstruisani dio šetališta. Grad Banjaluka je izdvojio subvencije za ugostitelje čiji je rad otežan zbog rekonstrukcije pješačke zone nadoknadom doprinosa zaposlenih u ugostiteljskim objektima koji se tu nalaze.

Jedan od ugostitelja koji se nalazi u blizini Narodnog pozorišta RS kaže da planirane subvencije nisu dovoljne.

- Iskreno se nadam da će nam grad izaći u susret i imati obzira da nadoknadi gubitke. Iako nismo skroz nezadovoljni, troškovi su ogromni i teško smo zadržali radnu snagu jer nismo imali dovoljno posla - rekao je jedan od ugostitelja i dodao da su gubici veliki, ali se nadaju da će rekonstrukcijom šetališta nadoknaditi izgubljeno.

Sa tim je saglasan i vlasnik kafea i restorana “Revizor” Gavrilo Kerkez, koji kaže da se ugostiteljstvo našlo u teškoj situaciji, a da je ovo samo bio još jedan udarac.

- Stvorilo nam je dodatne probleme, ali vjerujemo da će novo ruho grada privući Banjalučane i sve turiste da kafu ponovo piju u našim baštama - kazao je Kerkez.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo istakla je da je u planu da se od centralne zone grada napravi jedna potpuno nova razglednica, te je u tom pravcu usvojeno idejno rješenje izgleda samih bašta ugostiteljskih objekata.

- Sam izgled bašta biće jednoobrazan i podrazumijevaće isti izgled tendi i žardinjera. Kada je riječ o položaju bašta, one su projektovane tako da omoguće najveći broj mjesta za sjedenje za sve ugostitelje po principu da su djelimično odvojene od samih zgrada, a djelimično je oslobođen i središnji prostor, odnosno šetalište, na kojem se, između ostalog, nalazi taktilna traka za slobovide i slijepe osobe - objasnila je Šukalo.

Pješačka zona

Sa otvaranjem pješačke zone počinje postepeno uređenje centralne lokacije u gradu u skladu sa novim idejnim rješenjem.

- Naš dugoročni cilj je da ovaj prostor bude ispunjen sadržajima, počevši sa novogodišnjim praznicima i zimskim marketom, što će omogućiti bolje rezultate rada privrednim subjektima koji tu posluju, ali i više sadržaja za sve naše posjetioce i sugrađane - rekla je Milada Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana