Udruženje žena “Duga” njeguje ljepote tradicije

Katarina Šaponja
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Njegujući ljubav prema tradiciji Humanitarno udruženje žena “Duga” već četvrtu godinu organizuje Malu školu zmijanjskog veza koja počinje 1. jula, a završava se 25. avgusta.

Projekat je namijenjen djeci od osam do 15 godina kako bi na kreativan način iskoristili slobodno vrijeme na školskom raspustu, te naučili tehniku izrade zmijanjskog veza i podsjetili se na kulturno nasljeđe i tradiciju. Svi školarci koji žele da nauče ovu tehniku veza, moći će to u Etno-kući “Duga” ponedjeljkom i srijedom od 18 do 19.30 časova.

- U sklopu projekta polaznici ove škole posjetiće Muzej Republike Srpske, Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, te Kulturni centar Banski dvor - kazali su iz “Duge”.

Kako kažu, saznaće takođe i mnoge zanimljive činjenice koje se odnose na lokalnu istoriju i tradiciju, ali i šta je to empatija i kako biti human.

Članica i organizatorka “Duginih” aktivnosti Vera Stefanović kazala je da će polaznike ove škole učiti tehniku pokrstice, jer je pokrstica osnovni bod zmijanjskog veza.

- Po završetku projekta sve rukotvorine nastale kod nas biće na humanitarnoj prodaji, a prikupljena sredstva biće namijenjena Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”  iz Banjaluke - rekla je Stefanovićeva.

Ističe kako je Malu školu zmijanjskog veza do sada završilo 65 učenika, a na samom početku, u julu 2021, imali su samo devet polaznika.

- Već naredne godine imali smo 27 polaznika, dok je prošle taj broj došao do 30, a mi smo zadovoljni odzivom naših  sugrađana i radujemo se početku ovogodišnje Male škole - kazala je ona.

Osim članica “Duge” sa polaznicima će raditi i instruktori-asistenti, a to su polaznici iz ranijih godina koji, osim što su dobro savladali zmijanjski vez, znaju svoje znanje da prenesu na nove generacije.

- Jedan broj starijih polaznika iz prethodnih godina sarađuje u Kreativnom timu Male škole zmijanjskog veza sa članicama “Duge”, gdje vezovi iz škole postaju gotove rukotvorine kao što su vezovi u ramu, ogrlice, privjesci, obilježivači, te pojasevi - istakla je Stefanovićeva.

Kako kaže, popularnost zmijanjskog veza naglo je porasla  nakon što je 2014. godine uvršten na UNESKO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

- Interesantno je da su prvo strani turisti počeli da traže rukotvorine sa zmijanjskim vezom jer su željeli da kupe nešto što je na UNESKO-ovoj listi, a poslije i domaći turisti - rekla je Stefanovićeva i dodala da je tada znatno povećano interesovanje za ovakve kurseve i radionice.

Ističe da je na prostoru BiH zmijanjski vez sigurno jedan od najspecifičnijih vezova koji se od ostalih izdvaja bogatom ornamentikom i tehnikama izrade. 

- “Duga” u toku godine organizuje kurseve i radionice zmijanjskog veza za sve generacije, od najmlađih do najstarijih sugrađana. Posebno smo ponosni na veliki broj djece i mladih koje žele da nauče tehniku izrade zmijanjskog veza - kazala je Stefanovićeva.

PRIJAVE

Iz Udruženja “Duga” kažu da zainteresovani mogu još sutra da se prijave.

- Ako želite da vaše dijete pohađa Malu školu zmijanjskog veza, možete ga još sutra prijaviti porukom putem vibera na telefon 065/176-599 ili lično u Etno-galeriji “Duga”, Srpska 14. Od podataka je potrebno da dostavite: ime i prezime djeteta, godinu rođenja, naziv škole koju dijete pohađa, te broj telefona roditelja - saopštili su iz ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana