Udruženje „Zajedno“: Čuvajmo mentalno zdravlje, jednako je važno za sve

GS
Udruženje „Zajedno“: Čuvajmo mentalno zdravlje, jednako je važno za sve

BANjALUKA - Udruženje „Zajedno“ jedino je aktivno udruženje u Republici Srpskoj, a među rijetkim sličnim udruženjima u BiH, koje zastupa interese osoba sa mentalnim problemima, a zajednici ukazuje na značaj njihove integracije.

- Ako ste udruženje koje zastupa osobe sa mentalnim problemima, jednu od najmarginalizovanijih grupa lica u porodici osoba sa invaliditetom, one za koje neko misli da ih se treba kloniti i da su njihovi kapaciteti za život ugašeni, onda ste krenuli „putem kojim se rjeđe ide“, putem prepreka i izazova. Udruženja sa istom misijom, koja je Udruženje „Zajedno“ osnovalo 2012. u osam lokalnih zajednica Republike Srpske, projektom „Stvarajmo nove resurse“, finansiranim sredstvima Vlade Švajcarske, danas su pred gašenjem, ili su već ugašena - kazala je menadžer projekta „Zagovarajmo zajedno“ Anđelija Popović.

Dodala je da su svjesni da se svako može suočiti sa mentalnom bolešću ili životnom situacijom koja zna biti „okidač“ za mentalnu bolest.

- Dodatni problem je što su osobe oboljele od mentalnih bolesti posebno obilježene, a o njima se kao o sramoti nerado priča i u porodici, jer su  mentalne bolesti su još jedan od najveći tabua - kaže Popovićeva.

Zbog proteklog rata i perioda tranzicije, dodala je ona, BiH se može prepoznati kao zemlja sa povećanim rizicima po mentalno zdravlje u kojoj postojeći resursi za zaštitu mentalnog zdravlja ne mogu u potpunosti odgovoriti potrebama stanovnika.

. Obeshrabruje neosjetljivost konteksta po pitanjima koja se odnose na zaštitu mentalnog zdravlja i zaštitu mentalno oboljelih, ali i neposvećenost u provođenju donesenih politika i strategija koje se odnose na kvalitetniju zaštitu mentalnog zdravlja i zaštitu ljudskih prava ove populacije - rekla je Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana