Udruženje “Kerber” ponovo na staroj lokaciji: Bolji uslovi za napuštene životinje

Aleksandra Todorović
Udruženje “Kerber” ponovo na staroj lokaciji: Bolji uslovi za napuštene životinje

BANjALUKA - Udruženje građana “Kerber”, koje se stara o napuštenim životinjama, nakon više od dvije godine vratilo se na staru lokaciju kako bi nastavilo humanu misiju, a to je pomaganje i zbrinjavanje povrijeđenih, napuštenih i bolesnih životinja.

Iz udruženja su kazali za “Glas Srpske” da već 11 godina nastoje da ostvare cilj, a to je da u gradu ne bude napuštenih životinja.

- Prethodne dvije i po godine smo aktivnosti obavljali u teškim uslovima, jer nismo imali prostor za rad. Sada smo se vratili na staru lokaciju na Rakovačkim barama, izmirili smo dugove, te krenuli u akciju uređenja i sanacije prostora - rekli su iz udruženja.

Dodali su da im za aktivnosti svaka donacija i pomoć znači mnogo te pozvali ljude dobre volje da im pomognu.

- Udruženje se godinama stara o napuštenim životinjama kroz aktivnosti sklanjanja povrijeđenih i bolesnih životinja sa ulica, borbom za prava životinja, podizanjem svijesti građana o značaju brige o životinjama, a nastojimo i da stanemo u kraj iskorišćavanju pasa i mačaka u nehumane svrhe - rekli su iz udruženja.

Dodali su da sugrađani mogu pomoći novčanim donacijama, poklanjanjem hrane, dijeljenjem objava na društvenim mrežama, pružanjem privremenog smještaja ili volontiranjem u prihvatilištu.

- Zadovoljni smo podrškom građana koju imamo od samog početka. Godinama se borimo sa problemom napuštenih životinja, a pandemija uzrokovana virusom korona nije značajnije uticala na njihov broj - kažu u udruženju.

Istakli su da im najveći problem predstavljaju finansije, jer su pregledi kod veterinara skupi, a trenutne donacije ne mogu da pokriju sve troškove.

- Svakodnevno se susrećemo sa stresnim situacijama, užasnim prizorima kao što su zaklane životinje, upucane, ranjeni i teško zanemareni psi - naglasili su iz udruženja i apelovali na sugrađane da pokažu više tolerancije prema napuštenim životinjama.

Iz udruženja savjetuju građanima da napuštenoj životinji daju vode i da je nahrane jer, kako kažu, one nisu agresivne i neće napadati ukoliko ne osjete da čovjek hoće da je povrijedi.

- Volite životinje. Udomite neku napuštenu životinju, nahranićete sopstvenu dušu i dobićete prijatelja za cijeli život, jedinog pravog prijatelja koji će vas voljeti više nego sebe - poručuju iz “Kerbera”.

Rakovačke bare

Udruženju građana “Kerber” ranije je bilo naloženo je da se iseli sa lokacije na Rakovačkim barama uz obrazloženje da predmetno zemljište koriste bez potpisanog ugovora o korišćenju zemljišta i boksova sa gradom.

- Aktuelna administracija poštuje ono što udruženje i ljudi koji su u njemu okupljeni rade, zato želimo omogućiti udruženju “Kerber” da bude na svojoj ranijoj lokaciji - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana