Udruženje građana “Zalužani” nastavlja sa uređenjem naselja

Jasmina Salopek
Foto: V. Milanović

BANjALUKA - Nadstrešnica u dvorištu Osnovne škole “Jovan Dučić” u Zalužanima, koja bi đacima olakšala održavanje nastave u prirodi, novi je projekat vrijedan 3.500 KM, a za koji se bore mnogi mještani tog naselja, među kojima je i Udruženje građana “Zalužani”.


Organizator Udruženja građana “Zalužani” Vladimir Milanović rekao je za “Glas Srpske” da im je nadstrešnica jedan od prioriteta, te da sloga i zajedničko zalaganje mogu da ostvare velike ciljeve.

- Željeli bismo u narednom periodu da realizujemo projekat kako bismo mališanima, koji pohađaju pomenutu školu, omogućili da i po kiši uživaju u školi u prirodi - rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, ovo im se učinilo kao odličan projekat kako bi djeca i na školskom odmoru mogla da uživaju u svježem vazduhu.

Milanović je dodao da su se obratili mnogim donatorima od kojih se njih 20 vrlo rado odazvalo i pomoglo entuzijastima da ostvare svoje ciljeve.

- Do sada smo skupili 50.000 KM za brojne projekte, a među njima su ukrasne klupe, novi koševi i česma kod škole. Urađen je i ukrasni vrt u centru Zalužana - pojasnio je Milanović.

Istakao je da su organizovali i brojne turnire za mlade i odrasle, te su uredili izletište “Srbija” na obalama Vrbasa.

Milanović pojašnjava da im je razonoda da uređuju svoje naselje, te da ih ništa neće spriječiti da nastave sa dobročinstvom za svoje mještane.

Tokom nekoliko druženja i uređenja naselja u njihovoj organizaciji oslikan je “Patriotski zid”, uređeno izletište “Srbija”, a završen je i do sada najveći projekat “Umjetnički zid”  pomoću donacija od 2.000 KM.

- Svaki mural i grafit odiše autentičnošću i nosi jasnu poruku. Grafiti sa imenima patrijarha Pavla, Desanke Maksimović, Novaka Đokovića, Nikole Jokića, te natpisima “Kosovska bitka 1389”, “Ćirilica” i “Republika Srpska” čine naše naselje jedinstvenim - naglasio je Milanović.

Betonskim zidovima nadvožnjaka udahnuli su novi, ljepši izgled zahvaljujući rodoljubivim i umjetničkim grafitima, a svaki put kad bi se okupili na druženju, uradili bi jednu tematsku cjelinu.

Ideje

Ideje Udruženja građana “Zalužani” u djelo sprovode mladi umjetnici koji stoje iza “Instagram” profila “zalužani_banjaluka”. Inicijativu o ukrašavanju ovog banjalučkog naselja pokrenula su tri mlada mještanina u avgustu 2020. godine za vrijeme pandemije virusa korona. Od tada pa do danas, mnogo mladih pridružilo se ovom udruženju s ciljem uljepšavanja svog naselja i grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana