Udruženje gluvih i nagluvih organizovalo radionice i druženja odvlače od problema

Katarina Šaponja
Udruženje gluvih i nagluvih organizovalo radionice i druženja odvlače od problema

Slikanje, pletenje, heklanje, izleti i druženja uz društvene igre odličan su način da se gluvim osobama trećeg životnog doba skrene pažnja sa svakodnevnih problema i da se lakše uključe u društvenu zajednicu.

Upravo to je i cilj radno-okupacionih radionica u okviru projekta “Klub za zdravo starenje”, koji realizuje Udruženje gluvih i nagluvih regije Banjaluka uz podršku Gradske uprave.

Iz udruženja navode da imaju 182 člana te da ih već dugo uključuju u projekte slične ovom, ali trenutni cilj im je briga o gluvim osobama trećeg životnog doba kroz radionice koje će biti održavane dva puta sedmično.

- Počeli smo sa likovnom radionicom gdje je tema bila “Sjećanja iz djetinjstva” kroz akvarel tehniku. Pomoću kista i boja vratili smo naše članove u bezbrižnost djetinjih dana - istakli su iz udruženja.

Kako kažu, u planu su druženja uz društvene igre te radionice ručnih radova poput heklanja i pletenja, gdje će se žene više pronaći.

- Teme radionica biramo na osnovu njihovih želja, jer i mimo projekata oni imaju druženja koja organizujemo u prostorijama udruženja, tako da smo uvijek u dosluhu s njima i onim što bi oni voljeli da rade - pojasnili su u udruženju.

Prema njihovim riječima, svi članovi se najviše raduju izletu u prirodi, gdje će imati takmičenja u pikadu i u šahu.

- Kada je riječ o odzivu, to je sa starijom populacijom nepredvidivo zbog zdravstvenog stanja te se zna desiti da dođe do izostanaka. Neki dođu i urade koliko mogu, dok drugi dođu zbog informisanja koje im pružamo posredstvom znakovnog prevodioca - rekli su u udruženju.

Prema njihovim riječima, radionice su planirali za 20 članova, ali je interesovanje veće pa će se potruditi da uključe sve koji žele da učestvuju.

- Kao završna aktivnost projekta biće izložba koja je planirana u novembru u Uudruženju, gdje ćemo predstaviti stvaralaštvo gluve zajednice - zaključili su oni.

Dodaju da su ovakvi projekti vrlo značajni, a cilj im je da sačuvaju preostale psihofizičke potencijale članova trećeg životnog doba i pozitivno djeluju na kvalitet njihovog života kroz sadržaje iz oblasti informativno-komunikacionih, radno-okupacionih, kulturno-zabavnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti. 

- Potrebno im je skrenuti misli od svakodnevnih problema, ali i uključiti ih u društvenu zajednicu i stvoriti osjećaj da doprinose društvu - saopštili su iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana