Udruženja rade ono što ne mogu ni grad ni država

Ilijana Božić
Udruženja rade ono što ne mogu ni grad ni država

Banjaluka - Za sprovođenje 29 projekata civilnog sektora, odnosno udruženja građana iz gradskog budžeta biće izdvojeno više od 122.000 KM.

 

 

 

Ugovore o realizaciji projekata juče je predstavnicima izabranih udruženja uručio gradonačelnik Igor Radojičić, ističući da je rad civilnog sektora od izuzetnog značaja za Banjaluku i njene građane.

- Udruženja građana su partneri grada i mogu da urade mnogo toga što ne radi ni Gradska uprava, ni država ni privatni sektor i zbog toga je izuzetno važno da imamo aktivno i razvijeno civilno društvo. Putem ovog poziva grad će sufinansirati projekte iz brojnih oblasti, od unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, brige za stare, ekonomskog osnaživanja žena, obrazovnih programa za djecu u riziku, pa sve do društvenog preduzetništva - naglasio je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić istakao je da su projekti odabrani na osnovu prethodno raspisanog javnog poziva za sufinansiranje.

- Pored toga, sa Gradskom razvojnom agencijom organizovali smo i obuku za pisanje projekata s ciljem da projekti budu što kvalitetnije napisani, a kasnije i realizovani - naveo je Stanić.

Maksimalan iznos sredstava koja su dobila pojedina udruženja je 11.000 KM, a minimalan 1.000 KM.

Najveći broj prijavljenih projekata, čak deset, odnosi se na unapređenje položaja lica sa invaliditetom. Takođe, veoma je značajno da će sedam udruženja dobiti podršku u sprovođenju programa kojima će biti realizovana briga o porodici, djeci kojoj prijeti rizik od društveno neprihvatljivog ponašanja, te programa zaštite prava djece u kontaktu sa zakonom. Zahvaljujući dodijeljenim sredstvima pet organizacija imaće mogućnost da ostvari projekte kojima će biti poboljšana briga o veteranima, odnosno licima trećeg životnog doba.

 

Distrofičari

Sredstva za realizaciju predloženog projekta dobilo je, između ostalih, i Udruženje distrofičara, čiji je predstavnik Radovan Ristić ukazao da je grad Banjaluka, pored sufinansiranja ovih aktivnosti, podržao njihov rad i u logističkom smislu budući da im je obezbijeđen i prostor za rad udruženja.

- Takođe, preko našeg udruženja grad organizuje i vanlinijski prevoz za lica sa invaliditetom kao i servis personalne asistencije koji koristi 35 osoba. Ovoga puta naš projekat se odnosi na uklanjanje arhitektonskih barijera - zaključio je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana