Učionicu zamijenili baštom sljezove boje

Katarina Šaponja
Učionicu zamijenili baštom sljezove boje

BANjALUKA - Uz cvrkut ptica, opijeni mirisom cvijeća i raznolikog bilja školarci će umjesto u učionici o čarima prirode učiti u zelenilu botaničke bašte banjalučkog kampusa, koju su vrijednim rukama oplemenili mali baštovani.

Kampanja “Bašta sljezove boje”, koja je ove godine ostvarena u partnerstvu sa Osnovnom školom “Branko Ćopić”, pruža djeci nezaboravno iskustvo učenja i rada u prirodnom okruženju.

Pod vođstvom Ivane Čegar, koja predano vodi projekat “Mali baštovani”, mališani kroz igru i zabavu savladavaju važne lekcije i vještine neophodne za proizvodnju zdrave hrane.

- Drugari školarci redovno obilaze našu baštu sljezove boje, a onda čuju još mnogo zanimljivih priča o biljnom svijetu koji nastanjuje predivnu botaničku baštu. Učiteljice će imati mogućnost da, mimo projekta “Mali baštovani”, dođu sa djecom i održe časove u bašti koju smo opremili sa stolicama i klupama te velikom školskom tablom - kazala je Čegareva.

Ona je istakla da svake godine organizuju radionice baštovanstva, koje su besplatne i namijenjene djeci od dvije do deset godina. Objasnila je da djeca rade sve što podrazumijeva jedna bašta, od sadnje sjemena do ubiranja ploda.

- Djeca u bašti sve redom siju pa ih onda učimo kako da brinu o tim biljkama, kako da ih zaštite, čuvaju i održavaju - pojasnila je Čegareva.

Takođe, uče ih pored baštovanstva i domaćinstvu te kako čistiti za sobom, ne bacati smeće, ali i kako da farbaju ogradu i prave staze.

- Na godišnjem nivou bude oko 200 polaznika, a održavaju se dva do tri puta sedmično, od proljeća do jeseni, dok ima plodova - rekla je ona i dodala kako u bašti ima posla tokom cijele godine pa je tako pokrenula radionicu “Ivanče baštovanče” koju su djeca mogla pohađati i zimi. Prema njenim riječima, manjoj djeci koja se još nisu pronašla u nekom sportu ili drugoj aktivnosti, mnogo znači priroda i osjećaj slobode koji sa njom dolazi.

- Oni boravkom u prirodi razvijaju i mozak i tijelo, skaču, igraju se i ne shvataju ovo kao neku obavezu, a sa druge strane kroz igru nauče veoma bitne stvari - rekla je Ivana Čegar.

Majka trogodišnjeg Pavla koji je gotovo godinu mali baštovan, Dajana Vrančić kazala je da se dječak uvijek raduje ovim radionicama.

- Naučio je da sadi i pomalo prati razvoj biljaka, a kada odemo na selo uvijek nam pomaže da kupimo pokošenu travu i zalivamo cvijeće, što je usvojio kroz radionice - istakla je Vrančićeva.

Ona smatra da je to veoma korisno za djecu, prvenstveno zbog imuniteta.

- Na radionicama često jedu plodove koje su sami posadili, kao što su jagode, maline, paradajz i slično, a onda i kod kuće žele da probaju voće i povrće - pojasnila je ova majka.

Ona je dodala da je u razgovoru sa majkom jednog osnovca, koji takođe ne propušta radionice, saznala da je zahvaljujući “Malim baštovanima” mnogo olakšano učenje određenih predmeta, poput moje okoline.

- Ove radionice su veoma korisne za svu djecu, pošto na primjer sami mogu da vide i dožive kako se razvijaju biljke od sjemena te onda kasnije ne moraju učiti napamet o tome - rekla je Vrančićeva.

Grupe

Ivana Čegar je objasnila da su grupe uvijek drugačije, jer ne postoji striktno vrijeme dolaska, već sa roditeljima dogovara termin kada su u mogućnosti da dovedu djecu na radionicu.

- Imam program za taj dan, ali se uvijek prilagodim grupi koja dođe pa tako nekada urade više posla, a nekada manje - istakla je Čegareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana