Učionice tople s prvim hladnim danima

Miloš Vasiljević
Učionice tople s prvim hladnim danima

BANjALUKA - Većina škola na području grada, koje same zagrijavaju objekte, spremno dočekuju hladne dane. Ogrev svakodnevno pristiže, a remont kotlovnica privodi se kraju ili je završen.

Direktori ovih škola kazali su da pad temperatura neće dočekati nespremni te da đaci i roditelji nemaju razloga za brigu. I dok se gradske škole griju na centralno grijanje, ugalj i drva daju sigurnost da će i u hladnim danima učionice biti tople. Direktori škola na seoskom području potvrdili su za “Glas Srpske” da je sve spremno te da ih ni rani mrazevi neće iznenaditi.

Direktor OŠ “Milutin Bojić” iz Potkozarja Ranko Vidović kaže za “Glas Srpske” da se uveliko spremaju za sezonu grijanja te da će učionice, kao i prethodnih godina, biti tople.

- Nedavno nam je stigla isporuka dijela ogreva, nadamo se da uskoro biti sve kompletirano. Imamo i nešto uglja od početka godine, jer je sada mnogo teže doći do njega, nego ranije - kazao je Vidović.

Sredinom oktobra vatra zagrije učionice, ali nije rijetkost da grijanje počne i ranije.

- Sve zavisi od vremenskih prilika. Čim zahladi, počinjemo loženje, da bi đacima bilo toplo. Učionice kod nas su na južnoj strani, ali su problematične zbornica i kancelarije, gdje borave nastavnici - rekao je Vidović.

Slična situacija je u Bronzanom Majdanu, a direktor OŠ “Mladen Stojanović” iz ovog naselja Nenad Mihajlović kaže za “Glas Srpske” da ogrev nabavljaju na vrijeme.

- Ljeti raspisujemo tender, sklopili smo ugovor sa dobavljačem, a godinama nabavljamo banovićki ugalj. Kombinacija drva i ulja je dobitna, gdje dominira ugalj, a tako je u svim područnim školama, ne samo u našoj. Idealan je za male peći i za potpalu te ni ove godine neće biti problema sa nabavkom - rekao je Mihajlović i dodao da škola broji trenutno 130 učenika.

Mihajlović dodaje da u područnim školama grijanje počne i prije početka sezone.

- Po zakonu je predviđeno da sezona grijanja kreće sredinom oktobra, ali počnemo i prije ako ima potrebe. Dakle, kraj septembra ili početak oktobra, sve u slučaju hladnijeg vremena. Đaci i nastavnici i tokom hladnih zimskih dana imaće dobre uslove za nastavu i rad - kazao je Mihajlović.

Količina

Direktorica OŠ “Vojislav Ilić” Rajka Čajić naglašava da dvije trećine njihovih materijalnih troškova odlazi na ogrev, jer su cijene skočile.

- Oko 100 tona uglja i 100 metara drva neophodno je za sezonu, ali sve zavisi od toga kada krećemo sa sezonom grijanja te kakva će biti zima. Ono što je sigurno našim učenicima obezbijedićemo najbolje uslove za nastavu - rekla je Čajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana