Učenicima Građevinske škole svečano uručena priznanja: Timskim radom i kreativnošću zaslužili nagrade

Sara Bojanić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Učenicima Građevinske škole, koji su osvojili 15 nagrada u pet kategorija na ovogodišnjem “Inostu mladih 2022”, juče su svečano uručene nagrade.

Škola je, između ostalog, osvojila gran pri priznanje srednjih škola, a najzapaženiji rad je “Renovacija vile Paskalo” učenice Anje Skenderije koja je osvojila priznanje za najbolji učenički rad sa zlatnom plaketom - dizajn i arhitektura. Anja, koja je učenica trećeg razreda Građevinske škole, rekla je za “Glas Srpske” da joj je cilj bio da motiviše sugrađane da očuvaju ovo kulturno dobro.

- Željela sam da inspirišem i motivišem građane da čuvaju istorijske spomenike, da ne dozvolimo da propadaju, nego da im dodijelimo novu svrhu i novi život - kazala je Skenderija.

Istakla je da je u rad “Renovacija vile Paskalo” uložila više od mjesec kontinuiranog rada.

- Bilo je dosta zahtjevno raditi na realizaciji ovakvog projekta, jer sam ga radila sama, a ne u timu. Iz Arhiva grada sam dobila osnovne podatke o vili - rekla je Skenderija.

Pojasnila je da je rad predstavljen u 3D video-prikazu, gdje je objašnjeno kako bi izgledalo kretanje kroz prostor u vili.

- Prvo sam nacrtala projekat same vile. Namještaj u vili sam osmislila i dizajnirala u art dekou, jer je vila građena u tom periodu. Nakon toga sam pristupila realizaciji 3D prikaza projekta, odnosno unutrašnjosti vile - dodala je Skenderija.

Diplomu sa zlatnom plaketom kao najmlađi učesnik iz Građevinske škole dobio je učenik prvog razreda Dragan Kaurin.

- Dobio sam nagradu za rad “Iz drugog ugla”. Iako je ovaj rad zahtijevao puno vremena i pažnje, uživao sam u tom procesu, jer je zahtijevao dosta kreativnog rada - rekao je Kaurin.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić kazao je da su osvojene nagrade pokazale da su učenici vrijedno radili i aktivno sarađivali sa profesorima.

- U tome nam je veoma doprinijela interaktivna nastava, koju nastojimo da što više praktikujemo. Timski rad je bio ključan za postizanje ovako zapaženih rezultata - rekao je Bajić.

Učenicima je nagrade uručio generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske Ljubiša Pašić.

- Tema “Inosta 2022” bila je “Iskažite vašu aktivnost i efikasnost”, u čemu je izuzetan uspjeh ostvarila Građevinska škola i zaslužila mnogobrojne nagrade - rekao je Pašić.

“Tabla”

Učenici Građevinske škole su u projektu “Tabla” napravili katalog društvenih objekata, hotela i hostela u Banjaluci.

- Ovo je prva publikacija ovog tipa. Do sada smo dobili podršku od Turističke organizacije Banjaluke i od Republičkog pedagoškog zavoda, a cilj nam je da u budućnosti umnožimo ovaj katalog koji će biti dostupan turistima prilikom posjete gradu - kazali su iz Građevinske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana