Učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole trud i znanje u Poreču ovjenčali zlatom

Milijana Latinović
Učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole trud i znanje u Poreču ovjenčali zlatom

BANjALUKA - Finese u pripremanju koktela, besprijekorno postavljanje svečanog stola i promocija turističkih aranžmana, donijeli su zlatno priznanje učenicima Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole na prestižnom takmičenju “GATUS 2019” koje je održano u Poreču.

Srednjoškolci su od 10. do 13. oktobra odmjeravali znanje i vještine sa vršnjacima iz 13 škola iz regiona, a u konkurenciji od oko 170 učenika, ugostitelji i turistički tehničari kući su donijeli zlato. Tim u kojem je bio Zdravko Miletić, učenik četvrtog razreda, smjer ugostiteljski tehničar, i lani se sa ovog takmičenja vratio ovjenčan zlatom.

- Ovo je najbolja potvrda rada i znanja našeg i naših profesora, jer bez njih ne bismo uspjeli. Konkurencija je bila veoma jaka, ali koleginica Biljana Vranješ i ja smo bili najbolji od najboljih - rekao je Miletić i dodao da su se njih dvoje takmičili u postavljanju svečanog stola, dok je jedan njihov kolega pripremao koktele. Naglasio je da je u pripremi svečanog stola, osim brojnih vizuelnih detalja, veoma važna higijena.

- Sve mora biti besprijekorno - rekao je Miletić.

Na veliki uspjeh učenika ponosan je i njihov mentor Mirko Milaković, profesor usluživanja i praktične nastave, koji je istakao da je “GATUS” prilika da se vidi koji nivo teorijskog i praktičnog znanja su učenici usvojili.

- Na tom takmičenju učestvuju neke od najpoznatijih i najpriznatijih ugostiteljskih škola iz regiona, kao što je škola iz Beograda, Opatije i Maribora. Ostvareni rezultati su najbolji pokazatelj da je naša škola među najboljima i da iz nje izlaze kvalitetni kadrovi - istakao je Milaković.

Dodao je da su djeca prezadovoljna što su dobila priliku da učestvuju i pokažu šta su naučili, te da vide nešto novo. 

- Zahvalan sam svim članovima Aktiva ugostitelja i kulinara u našoj školi koji su nas podržali - dodao je Milaković.

Profesorica turističke grupe predmeta Tanja Šikman rekla je za “Glas Srpske” da su se njeni đaci na takmičenju predstavili temom zdravstveni turizam.

- Turistički tehničari su predstavili trodnevni aranžman, Srpske toplice, Laktaše i Slatinu. Naglasili su ljekovita svojstva naših mineralnih voda i ljekovito blato, te uspješno predstavili naš grad i Srpsku - rekla je Šikmanova i dodala da je Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola jedina iz Srpske i BiH učestvovala na takmičenju.

Dodala je da se takmičilo 13 ekipa te da je banjalučka škola u ukupnom plasmanu po broju medalja osvojila drugo mjesto. 

- Ponosna sam na svu našu djecu koja su pokazala zavidno znanje i dokazala da i te kako mogu parirati vršnjacima iz regiona - rekla je Šikmanova. Manifestacija “GATUS” pokrenuta je prije osam godina u slovenačkom Novom Mestu, a iduće godine biće održana na Ohridu. 

 

Kulinarima srebro

Tanja Šikman je ispričala da se ekipa kulinara predstavila pripremanjem punjenog brancina i kruške u lisnatom tijestu.

- Kuvari su na takmičenju osvojili srebrno priznanje - rekla je Šikmanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana