Učenici Ugostiteljsko-trgovinske turističke škole pokazali znanje i vještinu

Vesna Popović Foto: A. Ćavić
Učenici Ugostiteljsko-trgovinske turističke škole pokazali znanje i vještinu

Banjaluka: Umijeće u ukrašavanju svečane trpeze, pripremi toplih i hladnih jela, maštovitih poslastica, koktela te u prezentaciji interesantnih turističkih destinacija pokazalo je juče oko stotinu učenika Ugostiteljsko-trgovinske turističke škole.

Učenici su na ovom školskom takmičenju isto tako morali impresionirati žiri vještinom u flambiranju slatkih jela, a jedna od njih je i učenica četvrtog razreda Jovana Majkić. Kratko je objasnila da je u ovom procesu najvažnije napraviti plamen u tavi i održavati ga.

Njen vršnjak Borislav Slavnić zajedno sa drugom iz razreda pripremao je restoranski desert.

- Kolaču smo dali ime SK, kombinujući prva slova naših prezimena Slavnić i Kondić - objasnio je Slavnić i dodao

da očekuje da osvoji treće mjesto.

- Kolač nije ispao kako sam ja očekivao. Sastoji se od biskvita, želatina od višanja i čokoladnog preliva - precizirao je on i dodao da je na prošlogodišnjem takmičenju osvojio prvo mjesto u pripremi hladnog eksponata.

Profesor Predrag Tošić naglasio je da učenici na ovaj način prezentuju svoja znanja, vještine i pokazuju ono što su naučili.

- Kod ovih takmičenja nije bitno ko će osvojiti prvu nagradu, već da mlađi nauče od starijih učenika i da prenesu iskustva jedni drugima - precizirao je Tošić.

Istakao je da su učenici u proteklih mjesec ostvarili velike uspjehe na dva međunarodna takmičenja.

- U Leskovcu, gdje su učestvovale sve srednje škole iz bivše Jugoslavije, osvojili su dva zlata i jedno srebro, a prije sedam dana u Sarajevu kuvari su osvojili po jedno zlato i srebro i dvije bronze - naveo je Tošić.

Direktor škole Boris Spasojević rekao je da školu pohađa oko 900 učenika i najveća je u BiH koja školuje đake za ova zanimanja.

- Profesori i ja kao direktor ponosni smo na njih što svake godine na međunarodnim takmičenjima osvajaju visoka priznanja. Oni su najbolji predstavnici ugostiteljstva iz Banjaluke - dodao je Spasojević.

Šampioni

Najbolji u postavljanju stola bili su Teodora Rakić i Nikola Modić, u flambiranju slatkog jela prvo mjesto su osvojili Aleksandar Piljagić i Nemanja Lolić, a u pripremi koktela najbolji je bio Nikola Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana