Učenici OŠ “Ivo Andrić” blistali na smotrama znanja: Tri uzdanice za Matematičku olimpijadu

Maja Stanojević
Učenici OŠ “Ivo Andrić” blistali na smotrama znanja: Tri uzdanice za Matematičku olimpijadu

Učenici Petar Stojiljković, Andrej Krčmar i Vuk Galić predstavljaše Osnovnu školu “Ivo Andrić” na juniorskoj Matematičkoj olimpijadi BiH, koja će se 12. juna ove godine održati u onlajn formatu. Potvrdila je to u petak “Glasu Srpske” direktorica pomenute obrazovne ustanove Željka Opačić.

- Ovo je prvi put da imamo tri predstavnika na ovako značajnom takmičenju i zbog toga smo svi presrećni. Teški uslovi uzrokovani pandemijom nisu spriječili naše đake da  pokažu vrhunsko znanje, ali ni naše nastavnike da vrijedno rade sa svim učenicima, a posebno sa takmičarima. Uloženi trud se zaista isplatio - rekla je Opačićeva.

Dodala je da su ove godine učenici ostvarili poseban uspjeh.

- Postigli smo izvrsne rezultate na školskom, opštinskom i regionalnom takmičenju iz matematike. Samim tim plasirali smo se i  na Republičko takmičenje, a potom i na Matematičku olimpijadu, koja se organizuje na nivou cijele BiH - istakla je Opačićeva.

Takmičari na predstojećoj Olimpijadi su optimisti. Kažu da će dati sve od sebe, a ako budu demonstrirali znanje kao na prethodnim smotrama, uspjeh je zagarantovan. Učenik osmog razreda Andrej Krčmar kaže da još od malih nogu s ljubavlju rješava zadatke. 

- Mi smo porodica matematičara. Otac mi je fakultetski profesor, a brat je učestvovao na brojnim takmičenjima. Uz njih sam i ja zavolio čari matematičkih formula. U potrazi za odgovorima, napredovao sam i stečeno znanje mogu da pokažem na takmičenjima. Dobri rezultati su garancija da sam na pravom putu - rekao je Krčmar.

Učenik devetog razreda Petar Stojiljković zavolio je prirodne nauke još u najranijem djetinjstvu.

- Kako se približava takmičenje, tako sam krenuo više da vježbam kako bih postigao što bolji rezultat - kazao je Stojiljković.

Njihov kolega, takođe mali maturant Vuk Galić, želi da se dokaže na predstojećoj Olimpijadi.

- Našao sam američki sajt iz matematike, gdje je bio svaki dan ponuđen kontrolni iz matematike sa jednostavnim zadacima sabiranja i oduzimanja. Tako se rodila moja ljubav prema matematici. Vjerujem u sebe i svoje znanje i očekujem da ga pokažem kao i na prethodnim takmičenjima, gdje smo moje kolege i ja bili vrlo uspješni - zaključio je Galić.

Visok nivo

Nastavnica matematike Božana Panić naglasila je da dugo radi u školi i da je ovo prvi put da tri učenika učestvuju na veoma značajnom takmičenju kakva je matematička Olimpijada na nivou BiH.

- Na Stoiljkoviću, Krčmaru i Galiću je sada da pokažu i talenat i znanje. Pred njima je test koji će trajati tri sata. Jako smo ponosni na naše učenike jer su stigli do izuzetno visokog nivoa takmičenja. Jedina preostala stepenica je Balkanijada - istakla je Panićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana