Školski čas pretvaraju u tržišnu utakmicu

Aleksandar Stojanović
Školski čas pretvaraju u tržišnu utakmicu

Banjaluka - Čas praktične nastave u Ekonomskoj školi je sve samo ne dosadan, jer učenici kreiraju biznis planove, izrađuju kataloge i ponude preduzeća, a pregršt ideja i radna atmosfera odaju utisak da nije riječ o đacima nego o mladim, poslovnim ljudima.

Preduzeće za vježbu predstavlja mjesto za učenje putem simulacije poslovanja realnog preduzeća, a ovaj vid praktične nastave zamjenjuje praksu u pravim preduzećima.

Da bi stekli što više znanja i upoznali se na najbolji mogući način sa radom u privredi, učenici prolaze sve faze razvoja preduzeća, od izrade ideje, preko kreiranja biznis plana, osnivanja firme do poslovanja u različitim sektorima.

Profesorica Nataša Milijašević ističe da predmet preduzeće za vježbu (PZV) postoji od 2008. godine, te da svaki razred, odnosno preduzeće, sarađuje sa drugim preduzećima širom BiH.

- Učenici imaju priliku da putem stranice Servisni centar PZV registruju preduzeće i da simulacijom tržišta posluju sa drugim firmama, odnosno da šalju pitanja, ponude, kupuju i prodaju proizvode - rekla je Milijaševićeva.

Profesorica Branka Blagojević je istakla da je ovaj vid praktične nastave zanimljiv i koristan učenicima.

- Đaci u ovim preduzećima prolaze sve sektore - od nabavke, preko marketinga, prodaje do knjigovodstva i na taj način se pripremaju za rad u realnim preduzećima - rekla je Blagojevićeva i dodala da učenici putem ove nastave imaju priliku da više nauče, jer se profesori trude da što više približe rad u realnim firmama.

- Učenici ovdje rade sve najkompleksnije zadatke, što sigurno ne bi mogli u pravim preduzećima i zbog toga je ovakav vid prakse mnogo bolji za učenike nego da u nekim realnim firmama imaju samo ulogu posmatrača - istakla je Blagojevićeva.

Učenica četvrtog razreda Marina Topić kazala je da je ovaj vid prakse izuzetno važan za njihovo školovanje.

- Sve ono što smo učili teoretski, sada imamo priliku da primijenimo praktično - rekla je Topićeva. Njeno mišljenje dijeli i učenica Sara Ćutić, koja je istakla da na ovim časovima učenici imaju utisak da rade i posluju u realnoj privredi.

 

Saradnja

Tokom godina sa pojedinim realnim preduzećima ostvarena je saradnja da bi učenici imali priliku što bolje da se upoznaju sa raznoraznim tržišnim utakmicama.

- Naši đaci posjećuju ta preduzeća, od njih dobijamo dokumentaciju i razmjenjujemo iskustva i zaista nam mnogo pomažu već niz godina - rekla je Nataša Milijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana