Učenici banjalučke škole briljirali u Osijeku

Katarina Šaponja
Učenici banjalučke škole briljirali u Osijeku

Učenici banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole osvojili su srebrnu medalju u Osijeku na Gastronomsko-turističkom susretu (GATUS) koji je okupio mlade talente iz 12 škola širom regiona.

Takmičenje je održano minulog vikenda, a učestvovali su đaci škola iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i BiH.

Profesor praktične nastave kuvarstva i jedan od njihovih mentora Predrag Tošić kazao je da je ispred ove škole išlo devet učenika podijeljenih u tri kategorije: turisti, konobari i kuvari.

- Turisti su predstavljali svoje zanimanje i takmičili se u prezentaciji destinacije. Konobari su prezentovali vještine dovršavanja jela pred gostom, serviranje stola i tranžiranje pileta. Kuvari su pripremali zadato jelo na osnovu teme koju su domaćini odredili, a to je bio pileći batak i desert od poširane kruške - pojasnio je Tošić.

Prema njegovim riječima, banjalučki đaci su pokazali zavidno znanje i među 165 učenika svi su osvojili srebrne medalje.

- To je prilika da naši učenici razmijene iskustva, te da vide kako njihove kolege u zemljama bivše Jugoslavije rade i kako oni promovišu svoje ugostiteljstvo i turizam. S druge strane, i mi mentori razmjenjujemo stručna iskustva, tako da svi možemo napredovati - zaključio je Tošić.

Kako navodi, na takmičenje idu đaci trećeg ili završnog razreda i to oni koji se najviše trude i zalažu, te kojima prilikom upisa na fakultet znači diploma koju osvoje na ovom takmičenju.

- Pored mene, mentori su još bili profesor Mirko Milaković za konobare, Tanja Šikman za turističke tehničare i Mario Piljagić za kuvare - rekao je Tošić i dodao da zahvaljuju na podršci kolegama i upravi škole.

Učenik četvrte godine, smjer ugostiteljski tehničar, Marko Lakić istakao je da je na takmičenju imao priliku da razmijeni iskustva, stekne nova prijateljstva i doživi puno lijepih trenutaka.

- Velika je čast da među više od 500 učenika naše škole baš ja budem odabran da idem na ovo takmičenje.  Zadovoljan sam srebrom, jer je konkurencija bila jaka, a mi smo ipak dokazali da smo u rangu sa najjačim školama u regionu - kazao je Lakić i zahvalio na podršci svom mentoru i direktoru škole.

UTISCI

Učenik četvrte godine kulinarskih tehničara Lazar Pekez kazao je da je na takmičenju bilo jako uzbudljivo i interesantno, te da će mu ostati u lijepom sjećanju.

- Na takmičenju smo mnogo naučili i velika je privilegija biti jedan od trojice izabranih da idu na GATUS predstaviti našu školu - rekao je on.

Kako dodaje, druženja su bila posebno zanimljiva, jer su se dobro uklopili i svi su bili pozitivni.

- Malo nam je krivo što nismo osvojili zlato, ali dali smo sve od sebe i radili smo to sa velikom željom - naveo je Pekez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana