U “Zvjezdici” stiču radne navike i nova drugarstva

Sara Bojanić
U “Zvjezdici” stiču radne navike i nova drugarstva

BANjALUKA - Prvi inkluzivni Omladinski kafe “Zvjezdica” otvoren je u Domu omladine u saradnji Servis centra “Dajte nam šansu - Zvjezdice” i Gradske uprave.

Kafić je otvoren u sklopu projekta “Radno osposobljavanje i angažovanje mladih sa invaliditetom” i ima za cilj da mladima sa intelektualnim poteškoćama pruži mogućnost sticanja radnih navika i iskustva.

Ovaj kafić nastao je po uzoru na kafe “Zvuci srca” u Beogradu, koji radi po sličnom principu. Radno vrijeme “Zvjezdice” je od 10 do 18 časova.

Direktor Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu - Zvjezdice” Željka Perišić Ninković rekla je za “Glas Srpske” da je ovo za sada samo projekat, ali da im je želja da on zaživi.

- Želja nam je da se djeca ovdje radno osposobljavaju u narednom periodu. Otvorili smo za početak kafić koji je zamišljen kao podrška svim mladim ljudima sa intelektualnim poteškoćama u sticanju vještina i radnih navika. Želimo da ovo bude mjesto gdje će se mladi sa intelektualnim poteškoćama okupljati i dobiti priliku da provode vrijeme sa vršnjacima - rekla je Perišić Ninković.

Istakla je da je projekat realizovan uz veliku pomoć terapeuta.

- Terapeuti svakodnevno vrijedno rade sa našom djecom, a tu su i školovani konobari, koji su ih takođe obučavali uz nadzor terapeuta - kazala je Perišić Ninković.

Majka mladića sa Daunovim sindromom Marica Premasunac rekla je da je otvaranje ovog kafea izuzetno važno za ovu djecu, jer većinu vremena provode kod kuće i nemaju dovoljno aktivnosti.

- Reakcije djece su zaista odlične, što je vidljivo kroz njihove osmijehe. Nadam se da će ovo zaživjeti, ali je potrebno veće razumijevanje i podrška ljudi koji nemaju ovaj problem - rekla je Premasunčeva.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je izuzetno ponosan jer je grad partner u ovakvom projektu.

- Ljepota nije u tome da smo svi isti, ljepota upravo leži u različitostima. Zbog toga je otvaranje ovog kafea prostoru Doma omladine dalo jedan potpuno novi smisao - istakao je Stanivuković.

Dodao je da je Dom omladine, uz sve ostale aktivnosti, postao pravi “dragstor za mlade”.

- Srećan sam što se u ovom prostoru okupljaju mladi ljudi, koji ovdje sprovode razne društvene aktivnosti. Sada će im se pridružiti i grupa mladih sa intelektualnim poteškoćama, koji će dobiti šansu za radno osposobljavanje - rekao je Stanivuković.

Modriča

Željka Perišić Ninković je kazala da ovo nije prvi ugostiteljski objekat ovog tipa u Republici Srpskoj.

- Prva kafeterija koja pruža podršku u radu osobama sa intelektualnim poteškoćama otvorena je u Modriči, gdje su naša djeca dobila mnogo korisnih savjeta. Tu su prošli kroz određenu obuku koja će se nastaviti i kroz rad u našem kafeu - istakla je Perišić Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana