U vrtićima u Banjaluci pojavile se vaške

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Dom zdravlja u Banjaluci Mirjana Miljković rekla je da ova služba prima sporadične prijave slučajeva i grupisanja vašljivosti u dječijim kolektivima.

"Kroz mjesečni sanitarno-higijenski nadzor objekata za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i polugodišnji nadzor u osnovnim i srednjim školama, u Higijensko-epidemiološkoj službi se redovno prati pojava vašljivosti i dijeli promotivni materijal (letak vašljivost glave i Uputstvo za roditelje)", navela je Miljkovićeva za Srnu.

Ona je istakla da je u slučaju pojave važno sprovesti tretman sve djece u kolektivu i svih članova porodica koji, takođe, mogu biti infestirani.

"Ako svi u kolektivu istovremeno postupe prema preporukama, žive će vaške sigurno biti uništene. Svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu na 60 stepeni, jer je moguće da imaju vaške, a da to nisu primijetili", navela je Miljkovićeva.

Ona je istakla da u pravilu nema brzog i trenutnog rješenja, te da je prilikom odstranjivanja vaški i njihovih jajašaca najvažnija odgovornost i upornost roditelja/staratelja i višestruko ponavljanje postupaka.

Miljkovićeva je napomenula da se pri upotrebi sredstava za uklanjanje vaški treba strogo pridržavati uputstva za korištenje.

Ona je ukazala da je u međuvremenu neophodno svakodnevno pregledati kosu i sitnim češljem uklanjati jajašca, te da između tretmana češljeve treba oprati u vrućoj vodi sa deterdžentom i isprati pod mlazom vruće vode.

"Nakon što se riješi problem nastavlja se sa redovnim pregledima kose djece, ali i ostalih ukućana. Potrebno je naučiti djecu da ne koriste tuđe češljeve, kape i šalove", rekla je Miljkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana