U vodovod i kanalizaciju uloženo 35 miliona KM

Danijela Stokanić
U vodovod i kanalizaciju uloženo 35 miliona KM

Banjaluka - Nakon skoro četiri godine izgradnje sistema snabdijevanja vodom i odvođenja otpadnih voda završen je "KfW" projekat, jedan od najvećih i najznačajnijih koji je u posljednjih nekoliko decenija realizovan u gradu.

Radove na projektu teškom 35 miliona maraka izvodio je konzorcijum "Ludvig Fajfer" - "Hidro-kop" - "Niskogradnja", a finansirani su iz kredita KfW banke i donatorskih sredstava vlade Njemačke, te Evropske komisije iz IPA fondova.

Projekt menadžer poslovne jedinice firme "Ludvig Fajfer", koja je lider konzorcijuma, Josip Križanac istakao je da je izgradnja vodovoda na Tunjicama, zbog čega je, između ostalog, završetak projekta kasnio, završena tokom oktobra. Inače, ove radove na Tunjicama usporilo je klizište koje se pojavilo, nakon čega je sanirano.

- Završetkom izgradnje vodovoda na Tunjicama prestaju sve ugovorne obaveze sa gradom i izvođačima radova, osim garantnog roka od godinu. Ostalo je još da Gradska uprava zakaže tehnički pregled, koji bi trebalo da se obavi u naredih mjesec - kazao je Križanac.

Uprkos nizu problema koji su se javili prilikom realizacije ovog projekta, dodaje Križanac, izvođači radova su se uklopili u budžet.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija vodovodne mreže u naseljima Kočićev vijenac i Čaire završena je još prošle godine.

- Takođe, u isto vrijeme izgrađen je i novi sekundarni i primarni cjevovod od Gradskog mosta do Fabrike vode u Novoseliji. Kao dio "KfW" projekta uz obale Vrbasa, kroz naselja Karanovac, Novoselija i Srpske toplice, lani je izgrađeno i 21,640 kilometara kanalizacione mreže - rekao je Križanac.

Takođe, postavljen je i dio glavnog gradskog kolektora od Psihijatrijske klinike do kolektora kod potoka Jularac.

Ovim projektom biće prošireno i poboljšano snabdijevanje vodom u užem, urbanom dijelu grada i na prostoru naselja Tunjice i Šargovac. Takođe, izgrađeno je oko 61,5 kilometara instalacija različitih dimenzija i profila, od čega je 37,5 kilometara novog cjevovoda i 24 kilometra kanalizacije. Izgrađena su i dva rezervoara zapremine 10.000 metara kubnih, što će predstavljati povećanje kapaciteta za 60 odsto. Pored boljeg snabdijevanja vodom, zahvaljujući ovom projektu biće i zaštićena rijeka Vrbas.

Ugovor

Sporazum o kreditiranju "KfW" projekta potpisan je 2009. godine u Sarajevu, a 2010. izabrani su konsultanti. Projektna dokumentacija je rađena godinu kasnije, kada je sproveden i međunarodni tender za izvođače radova. Ugovor sa izvođačima radova potpisan je u decembru 2011. godine, a radovi su počeli u februaru 2012. godine. Rok za završetak radova bio je novembar 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana