U toku obnova gradskih drvoreda: Nove sadnice umjesto starih stabala i panjeva

Ilijana Božić
U toku obnova gradskih drvoreda: Nove sadnice umjesto starih stabala i panjeva

Gradska uprava sprovodi aktivnosti na popunjavanju i rekonstrukciji gradskih drvoreda. Stara, bolesna i osušena stabla te panjeve sa korijenjem uklanjaju, a na njihova mjesta postavljaju mlade sadnice.

Tako je u proteklih nekoliko dana zasađeno desetak novih stabala u užem gradskom jezgru.

- Sadnicama piramidalnog graba popunjena su zelena ostrva u centru grada u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića i parku “Petar Kočić”. Riječ je o pozicijama sa kojih su uklonjeni stari panjevi i zasađene nove zdrave sadnice - ističu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Takođe, novim stablima javora popunjen je i drvored u ulici Skendera Kulenovića, na lokaciji kod Okružnog suda.

- Ove aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu jer je neophodno obnavljanje drvoreda kako bi Banjaluka ostala prepoznatljiva kao grad zelenila - kazali su u resornom odjeljenju.

Ukoliko se izuzmu interventne akcije, odnosno situacije kada dođe do pucanja ili obrušavanja stabla, obnova drvoreda se odvija na osnovu nalaza Studije zdravstvenog stanja stabala, kojom je preporučeno uklanjanje ili orezivanje znatnog broja drveća u gradskim alejama, parkovima i drvoredima. Samo lani zasađeno je više desetina mladih platana, javora, kestenova i drugih vrsta drveća.

Stanovnici grada pozdravljaju ove aktivnosti jer je, kako ističu, neophodno ukloniti iz drvoreda stara i dotrajala stabla koja su postala prijetnja prolaznicima, ali i ne čine poznate aleje i parkove lijepim.

- Imali smo situacija da pri svakom jačem vjetru bude odlomljena neka grana ili se sruši stablo. Prava je sreća što niko nije stradao niti je bilo značajnije materijalne štete. Naš grad je prepoznatljiv po prelijepim alejama i parkovima. Nema ljepše slike od one kada u proljeće sve ozeleni, i parkovi i drveće. Tada je najljepše šetati gradom. Zato pozdravljam svaku akciju sadnje novog drveća i obnovu drvoreda - kaže stanovnica Nove varoši Mirjana Pantić.

Aleja maturanata

Za ovu sedmicu planirana je sadnja aleje maturanata sa učenicima završnih razreda srednjih škola na zelenoj površini kod Univerzitetskog kliničkog centra na Paprikovcu.

- Već nekoliko godina maturanti svojim alejama daju poseban pečat ozelenjavanju grada. Ove godine biće oživljen prostor oko UKC-a i sigurno je da će drveće uljepšati taj dio grada - kazali su u Gradskoj upravi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana