U TOBL-u gosti traže prevoz, toalet i garderobu

Danijela Stokanić
U TOBL-u gosti traže prevoz, toalet i garderobu

Banjaluka - Turisti sa neobičnim zahtjevima sve češći su posjetioci Turističke organizacije grada. Između ostalog traže da im turistički radnici pričuvaju stvari dok oni razgledaju grad, karte za prevoz u inostranstvo, toalet…

Kako su objasnili u TOBL-u, ne prođe dan bez anegdote sa turistima.

- Trudimo se da im ispunimo svaki, pa bio to i bilo koji neobičan zahtjev. Na primjer, ako traže da im pričuvamo stvari, uputimo ih na autobusku stancu, jer samo tamo ima garderober. Takođe, ako im treba toalet, uputimo ih u neki od obližnjih ugostiteljskih lokala, za koje znamo da im neće praviti probleme - rekao je samostalni stručni saradnik u TOBL-u Mladen Šukalo.

Dodao je da su više puta za turiste rezervisali sobu u nekom hotelu ili hostelu, zatim autobusku kartu, iako to nije u njihovom opisu posla.

- Ljeti nam često kucaju na vrata i turisti koji dolaze biciklima iz dalekih zemlja, da bi se informisali kojom stazom ili putem dalje da idu. U glavnom svi koji dođu da se informišu odu zadovoljni sa osmijehom na licu - kazao je Šukalo i dodao da do sada nije bilo pritužbi na zaposlene u TOBL-u.

Osim toga, ističe Šukalo, turisti se najčešće informišu o tvrđavi Kastel i određenim događajima.

- Inače gostima sugerišemo da posjete kulturne, sportske, muzičke i bilo koje druge dnevne sadržaje. Između ostalog, informacije o svim dešavanjima i zanimljivim mjestima u gradu mogu potražiti i na internetu, zatim na info-pultu, koji je postavljen u centru grada i naravno u TOBL-u - naglasio je Šukalo i istakao da im je na raspolaganju i android aplikacija.

Dodao je da su zaposleni u TOBL-u turistima i građanima na usluzi radnim danima od osam do 18 časova i subotom od devet do 14 časova, a nedjelja je, kao i za sve, neradna.

Šukalo je najavio da će, što se tiče turističke ponude, Banjaluka iduće godine biti bogatija za još jednu uređenu pećinu. Pećina se nalazi u Ljubačevu, gdje je kamenolom.

- Riječ je o prvoj pećini, prilagođenoj za komercijalne potrebe, a koja bi bila sastavni dio etno-zone Ljubačevo, sa svim pratećim elementima. Grad je za te namjene odobrio 30.000 KM. U planu je i obuka speleologa, koji bi bili na raspolaganju posjetiocima pećine - rekao je Šukalo.

Takođe, TOBL u narednom periodu planira još jedan vidikovac, ali ovaj put na vrhovima kanjona Tijesno sa desne strane rijeke Vrbas, kao i izgradnju hrama ljubavi kod Kastela, odnosno uređenje spomenika Safikadi.

Pritužba

Turistički radnik iz Rijeke Milan Starčević, koji je nedavno posjetio Banjaluku, požalio se na neinformisanost zaposlenih u TOBL-u. Naime, on je od djevojaka za pultom ove organizacije zatražio informacije o nekim događajima u gradu, o kojima, kako on tvrdi, one nisu imale pojma. U TOBL-u ističu da je riječ o volonterkama, te da tvrdnje Starčevića nisu tačne.

- Kolega iz Rijeke je bio nestrpljiv da sačeka da naše volonterke nađu informacije, pa je napustio našu kancelariju - kažu u TOBL-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana