U susret 54. “Kočićevom zboru”: “Soba sjećanja” za početak, borba bikova za kraj

Ilijana Božić
U susret 54. “Kočićevom zboru”: “Soba sjećanja” za početak, borba bikova za kraj

Banjaluka - Ovogodišnji, 54. “Kočićev zbor”, biće otvoren 19. avgusta u 20 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske prezentacijom projekta “Soba sjećanja Petra Kočića” kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo. Završnica će po tradiciji biti borba bikova u tribunovim rodnim Stričićima 25. avgusta.

“Kočićev zbor” se održava od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada.  Tokom sedam dana  posvećenih narodnom tribunu biće održani kulturni i zabavni sadržaji te smotre narodnog stvaralaštva i običaja na tri lokacije - u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Za 20. avgust u 20 časova, najavljeno je veče besjedništva studenata iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva u centralnom gradskom parku koji nosi Kočićevo ime. Radionica veza za građane, sa veziljom Sanjom Bajić, biće održana u srijedu, 21. avgusta, u 18 časova, a isto veče u parku od 20 časova predstaviće se mlađi pisci.

U petak, 23. avgusta, od 20 časova biće organizovano veče drame, tokom koje će nastupiti glumci Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS.

Od brojnih događaja planiranih za subotu, 24. avgust, izdvajamo svečanu akademiju, čiji će koncept biti nešto drugačiji u odnosu na protekle. Poslije zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biće održan polučasovni koncert - Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković. Svečana akademija počinje u 20 časova u Banskom dvoru i mogu joj prisustvovati svi zainteresovani sugrađani. U manastiru Gomionica, tog dana u 13.10 časova, biće održana kulturno-umjetnička manifestacija “Zmijanjska sofra”.

U jutarnjim časovima u subotu, u Stričićima, zainteresovani će moći da pogledaju izložbu domaćih životinja, a poslije podne, od 16 časova, na zborištu u Stričićima - prvi dio bodljavine bikova. Takođe, u subotu, ispred škole u Stričićima u 19 časova biće održano takmičenje u izvornoj narodnoj pjesmi - ojkači, a u istom terminu samo u Banskom dvoru biće otvorena izložba likovne kolonije.

Završnog dana, 25. avgusta biće otvorena druga kuća na Kočićevom ognjištu (11 časova) i  kulturno-umjetnički program od 12 časova ispred škole. Nakon toga, od 13 časova, na zborištu počinju nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, “Džipijada” i učešće padobranaca te drugi dio borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca.

Program u Beogradu

Za program u Beogradu, rezervisan je četvrtak, 22. avgust, gdje će poslije polaganja vijenaca na grob i spomenik Petru Kočiću, u večernjim časovima biti održano književno veče u prostorijama Udruženja književnika Srbije. Tog dana, i u Banjaluci je planirano više događaja, između ostalih - promocija monografije “Zmijanje-Kočićevo ognjište” autora Vladimira Đukanovića (11 časova u Muzeju RS) i veče satire u Parku “Petar Kočić” u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana