U staračkim domovima traži se krevet više

 Jana Kezić
U staračkim domovima traži se krevet više

BANjALUKA - Nekadašnje predrasude da se u domove za starije osobe smještaju samo oni koji nemaju “nikoga svog”, niti imaju drugog izbora, polako nestaju, što potvrđuje i činjenica da slobodnih mjesta u ovim ustanovama gotovo da nema, a liste čekanja su sve duže.

Bez obzira na to što se većina starijih osoba trudi da brinu sami o sebi do posljednjeg atoma snage, ne manjka ni onih koji odluče da treću životnu dob provedu u domu. Cijene u staračkim domovima na području grada kreću se od 700 KM do 1.400 KM, zavisno od usluge koju nude.

Direktorica u JU Dom penzionera Gordana Lihović za “Glas Srpske” kaže da na raspolaganju imaju 101 sobu i naglašava da su kapaciteti popunjeni.

- U domu trenutno boravi 165 korisnika, a sobe su nam jednokrevetne, dvokrevetne te imamo i dvije trokrevetne, ali nema slobodnih mjesta pa zbog toga postoji i lista čekanja - rekla je Lihovićeva.

Cijene se, kako kaže, kreću od 720 KM za pokretne osobe koje borave u dvokrevetnoj sobi pa do 1.200 KM za polupokretne u dvokrevetnoj sobi te 1.400 KM za nepokretne u jednokrevetnoj sobi.

Objasnila je da cijena zavisi od toga kakvo je zdravstveno stanje osobe, a kada je riječ o listama čekanja, navela je da zainteresovani za smještaj svojih bližnjih u domu moraju da kontaktiraju sa socijalnom radnicom, koja ih dalje uputi u sve detalje.

- Za one koji bez obzira na to što nema mjesta ipak žele da uđu na listu čekanja, moraju biti doneseni prethodno tačno navedeni osnovni nalazi te to sve ide na komisiju, a oni vrlo brzo odluče da li može ili ne. Jer mi smo ustanova otvorenog tipa i osobe sa određenim oboljenjima ovdje ne mogu biti smještene - kazala je Lahovićeva.

Slična situacija je i u JU Gerontološkom centru, gdje direktor Vinko Lolić ističe da su njihovi kapaciteti u potpunosti popunjeni.

- Zaista je veliko interesovanje pa smo uvijek skoro 100 odsto puni, zbog kvaliteta naših usluga - rekao je Lolić.

Bez obzira na to, kako kaže, ipak se uvijek trude da sugrađanima, ali i ljudima iz čitavog regiona, izađu u susret.

- Imamo dvije vrste cijena, putem Centra za socijalni rad i privatnih ugovora pa su one za samostalna fizička lica 840 KM, dok su za one polupokretne i nepokretne nešto malo više - rekao je Lolić.

Mjesto više traži se i staračkom domu “Vidovo vrelo”, čiji direktor Dalibor Popović kaže da je njihov kapacitet 60 ležajeva, ali uvijek imaju nekoliko kreveta u rezervi za hitne slučajeve.

- Imamo tri odjeljenja, za djelimično pokretna lica, za nepokretne osobe te odjeljenje za lica oboljela od demencije, koje je nažalost najtraženije i najskuplje pa je cijena 1.000 KM - rekao je Popović.

Dodao je da su cijene za pokretna lica 700 KM i za nepokretna 850 KM.

Od pojave virusa korona, kako kaže, povećala se i potražnja za njihovim uslugama za nekih 20 do 30 odsto.

- Posljednje dvije godine smo konstantno popunjeni pa su trenutno i sada sva mjesta popunjena, sem te rezerve od tri ležaja, koju koristimo za izolaciju i hitne slučajeve - rekao je Popović.

Korisnici

Dragica Trkulja koja je smještena u jedan od banjalučkih domova kaže da se za njega odlučila kada joj je muž umro pa je ostala sama.

- Djeca mi žive u inostranstvu i stalno sam bila sama, a to mi je teško padalo i nakon dugog razmišljanja odlučila sam se da idem u dom. Ovdje imam dobru njegu, a družim se sa ostalim korisnicima - rekla je Trkulja.

Njena sugrađanka, koja nije željela da joj objavimo ime, kaže da ujaka nije uspjela da smjesti u dom, jer nije bilo mjesta u tom trenutku pa se odlučila na pomoć njegovateljice koja dolazi u kućne posjete.

- Predali smo papire i sada su na listi čekanja. Nadam se da ćemo uskoro dobiti mjesto u domu, jer koliko je važno zdravlje i adekvatna njega, toliko je važan i društveni život - kazala je ova Banjalučanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana