U srijedu okrugli sto o temi "Dejton - juče, danas i sutra"

SRNA
U srijedu okrugli sto o temi "Dejton - juče, danas i sutra"

BANjALUKA- Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci u srijedu, 22. novembra, biće održan okrugli sto o temi "Dejton - juče, danas i sutra", na kojem će profesori i studenti ove visokoškolske ustanove iznositi svoje poglede i mišljenja na Dejtonski mirovni sporazum

Početak okruglog stola, koji organizuje Studentska organizacija FPN-a, zakazan je za 10.00 časova. Nakon uvodne riječi, biće prikazan video-snimak o temi "Republika Srpska i Dejtonski mirovni sporazum" iz ugla studenata Univerziteta u Nižnjeg Novgorodu.

Prva sesija trajaće od 10.15 do 11.05 časova u okviru koje će govoriti profesor doktor Đorđe Vuković o temi "Prelom duha Dejtona", Božana Tintor - "Dejtonski mirovni sporazum, poraz ili pobjeda u kulturama pamćenja Srba, Hrvata i Bošnjaka?", a od 10.35 predviđeno je obraćanje Marka Simića o temi "Medijsko izvještavanje o ratu u BiH 1992.-1995.".

O temi "Federalistička institucionalna arhitektura Dejtonskog mirovnog sporazuma", učesnicima okruglog stola govoriće docent doktor Nina Sajić, a potom Olja Vidičević o temi "Pravna priroda Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine i njegove izmjene do danas".

Druga sesija trajaće od 11.20 do 12.15 časova, a obratiće se profesor doktor Vlade Simović koji će govoriti o temi "Kontroverze i problem predaje Srpskog Sarajeva", Nemanja Radojković - "Specijalne paralelne veze između Srpske i Srbije", te Luka Vranješ - "Neokalajizam u dejtonskoj BiH i uloga visokog predstavnika kao produžene ruke Zapada" i Siniša Simikić - "Zamka dejtonske granice - nevidljivi strateški gubitak ili dobitak?".

Na kraju druge sesije biće predstavljanjo istraživanja: "Mišljenje studenata u Republici Srpskoj o Dejtonskom sporazumu", nakon čega je od 12.15 do 12.45 predviđena diskusija i usvajanje zaključaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana