U sanaciju štete uloženo 800.000 KM

Vesna Popović
U sanaciju štete uloženo 800.000 KM

Banjaluka - Od planiranih dva miliona maraka, koje je odobrio Republički štab za sanaciju posljedica poplava, u gradu Banjaluci do sada je utrošeno 800.000 KM.

Rekao je to juče ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić nakon sastanka sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem. 

- Realizovano je šest projekata koji se odnose na uređenje vodotoka i odbranu od poplava, a dva su u toku od planiranih 13. Preostali dio će započeti narednih dana i trebalo bi da budu završeni do kraja godine - precizirao je Mirjanić.

Pored sumiranja dosadašnjih rezultata na sanaciji posljedica poplava, Mirjanić je rekao da su razgovarali i o projektima regulacije vodotoka Vrbasa i Vrbanje.

- Vrlo brzo biće obezbijeđena sredstva za izradu projektne dokumentacije, a osim toga, preko Evropske investicione banke obezbijedićemo 1,1 milion evra za sanaciju nasipa i korita rijeke Vrbanje - naveo je Mirjanić.

Gavranović je rekao da su popravljeni uništeni dijelovi nasipa na rijeci Vrbanji u Česmi.

- Počelo je uređenje Kočićevog potoka, klizišta na Poniru i izgradnja novog mosta u Priječanima. Imamo još dosta posla na drugim lokacijama. Pojačaćemo nadzor i podstaknuti izvođače da u što u kraćem roku završe projekte, i to prije jesenjih kiša - precizirao je Gavranović.

Istakao je da je značajno za grad što je resorno ministarstvo podržalo projekat uređenja korita Vrbanje.

- Bez tih radova Česmu nećemo moći smatrati bezbjednom. Isto tako, decenijama nije poklanjana pažnja uređenju vodotoka Vrbasa koja je potrebna kako bi priobalni dijelovi bili sigurniji. Nadamo se da će sva potrebna dokumentacija biti ubrzo spremna kako bi radovi počeli iduće građevinske sezone - rekao je Gavranović.

Dodao je da su razgovarali i o izgradnji mosta kod "Incela".

- Očekujemo uskoro da sa Ministarstvom finansija zaključimo ugovor o finansiranju, a Skupština grada je već donijela odluku o preuzimanju tog kredita. Čim budemo imali potpisan ugovor, počećemo sa pripremama za izgradnju. Prije toga nismo u mogućnosti da planiramo realizaciju tog projekta - precizirao je Gavranović.

Nakon sastanka ministar Stevo Mirjanić i gradonačelnik Slobodan Gavranović obišli su radove na sanaciji klizišta na Poniru.

Investicije

Ministar Stevo Mirjanić je rekao da se u Republici Srpskoj realizuju 53 projekta u vrijednosti od 38 miliona KM.

 - Isto tako, u ovoj godini bi trebalo da bude započet određeni broj projekata u vrijednosti od 10 do 12 miliona KM - dodao je Mirjanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana