U prošloj godini povećani prihodi od naplate parkinga: Kasa teža za 700.000 maraka

Jelena Tanacković
U prošloj godini povećani prihodi od naplate parkinga: Kasa teža za 700.000 maraka

BANjALUKA - Grad Banjaluka ostvario je znatno veće prihode od naplate parkinga u prošloj godini, a u gradsku kasu se za to vrijeme slilo blizu 700.000 KM više nego u 2020. godini.

Za “Glas Srpske” iz Odsjeka za kontrolu parkinga u Odjeljenju za saobraćaj i puteve potvrdili su da su prihodovali više od tri miliona KM zahvaljujući automatima, SMS kartama, čip kartama, pretplatnim kartama, ali i blokadama.

- Od tog iznosa prihod od automata za 2021. godinu iznosi više od 1,4 miliona KM, dok je prihod od naplate SMS karata bio veći od 1,5 KM - kazali su iz Odjeljenja.

Iako je broj premještenih vozila prošle godine znatno veći, nesavjesni vozači i dalje ugrožavaju bezbjednost pješaka, kojima ne preostaje ništa drugo nego da obilazeći automobile i siđu s trotoara, a tada “pauk” vozilo preuzima posao.

- Do decembra 2021. godine izvršeno je nešto više od dvije hiljade intervencija “pauk” službe i to najviše u naseljima Centar i Obilićevo, dok je slično i u ulicama Jovana Dučića, Sime Matavulja, Carice Milice i Brace Potkonjaka - naglasili su iz ovog odjeljenja.

Dodali su da za vozača kome je premješteno vozilo najmanja kazna iznosi 40 KM, a da kilometri diktiraju cijenu premještenja vozila do Bitoljske ulice b. b, u Rakovačkim barama.

- Troškovi premještanja vozila iznose do dva kilometra 40 KM, od dva kilometra do 10 kilometara je 60 KM i preko 10 kilometara iznos je 90 KM. Kroz navedene troškove nije izražen prekršajni nalog za nepropisno parkiranje koji iznosi 40 KM - kazali su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Istakli su da je na više parkirališta zabilježen veliki prihod od tzv. humanih parking-mjesta.

- Od dana uvođenja humanitarnog parkinga pa do kraja godine naplaćeno je nešto više od devet hiljada KM, a sav novac biće uplaćen u humanitarne svrhe - rekli su iz ovog odjeljenja.

Cijena parkiranja se nije promijenila i iznosi jednu KM za jedan čas zadržavanja u nultoj i prvoj zoni, dok karta za cijeli dan u prvoj zoni košta pet KM. Cijena parkiranja u drugoj zoni iznosi 0,5 KM za sat ili tri KM za cijeli dan.

PVC karte

Kako bi olakšali građanima plaćanje parkinga Grad je od 1. januara uveo sistem PVC pretplatničkih parking-karata. Uvođenje PVC karata zamijeniće papirne potvrde o plaćanju parking-mjesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana