U ponoć zakucavaju eksere u zid

Danijela Stokanić
U ponoć zakucavaju eksere u zid

Banjaluka - Glasna muzika iz kafića i pojedinih stanova, nepropisno parkiranje vozila, držanje domaćih životinja, uzurpacija javnih površina samo su neki od komunalnih problema na koje se najčešće žale stanovnici Banjaluke gradskoj komunalnoj policiji.

Na njih komunalnoj policiji ukazuju najprije stariji sugrađani i porodični ljudi. Ima i onih koji "komunalce" pozivaju tek da bi popričali ili se posavjetovali sa njima, a ponekad ima, u najmanju ruku, i čudnih prijava.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, komunalna policija je od početka godine primila 1.700 prijava građana, po kojima je postupano, kao i 412 pisanih zahtjeva za intervenciju.

- Veliki broj prijava dežurnoj službi odnosio se na remećenje kućnog reda u stambenim zgradama, između ostalog i na na stanare koji poslije 22 časa proizvode buku, obavljajući sanaciju ili druge radove u stanu - rekao je načelnik Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić.

Dodao je da komunalni policajci izdaju prekršajne naloge ukoliko prilikom nadzora utvrde da se remeti kućni red.

- Takođe, često su pristizale prijave građana na nepropisno parkiranje vozila, kako na trotoarima tako i na pješačkim i zelenim površinama. Nakon intervencije izdaje se prekršajni nalog od 40 maraka - istakao je Letić.

Prema njegovim riječima, za prvih šest mjeseci nekolicina sugrađana požalila se i na nepoštovanje Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja, uzurpaciju javnih površina i na radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

- Vlasnici ugostiteljskih objekta u kojima je muzika uživo dužni su da od Gradske uprave dobiju odobrenje za to - rekao je Letić.

Podsjetio je da su pojačane i kontrole plaćanja naknada za parkiranje na parkinzima, tako da sva vozila za koja nije uplaćena naknada budu blokirana, za šta nalog daje komunalni policajac.

Stanovnicima, sudeći po njihovim riječima, od svih komunalnih problema najviše smeta buka.

- Ne prođe veče a da komunalna policija ne interveniše po naselju i u našoj zgradi, zbog bahatih pojedinih komšija. Jedni u ponoć udaraju eksere u zid, drugi prave žurke, treći se svađaju... uglavnom, vapim za mirnim snom - rekla je Dragana Malić iz Borika.

Ima i onih kojima smeta preglasna muzika iz obližnjih lokala.

- Tokom vikenda omladina se okuplja u kafićima, koji su u sklopu zgrade i iz kojih se čuje muzika i galama koja smeta svima koji bi da se odmaraju - rekla je Ilinka Mitrović iz Obilićeva i dodala da mladi pri povratku kući često prave štetu, lomeći komunalnu opremu.

Dežurne službe

Dežurna služba Odjeljenja komunalne policije prima prijave 24 časa dnevno. Po zaprimljenoj prijavi komunalni policajci intervenišu u zavisnosti od stepena hitnosti. Broj telefona dežurne službe je 051/306-464.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana