U planu odvojeni prelazi za pješake i vozila

Aleksandar Stojanović
U planu odvojeni prelazi za pješake i vozila

BANjALUKA - Međunarodna komisija za izbor idejnog rješenja za novi most u Docu privela je posao kraju, a prema prvim informacijama razmišlja se o dva prelaza, pješačkom i mostu za motorna vozila, koji bi išli uporedo, jedan kraj drugog.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i dodao da bi u ovom periodu sljedeće godine trebalo da počne izgradnja mosta, koji će, pored funkcionalnosti, biti nova atrakcija i simbol grada.

- Izgradnja ovog prelaza podrazumijeva širenje ulice Gorana Radulovića Bimbe, koja ide ispod Kastela. Most izlazi otprilike na ušću Crkvene u Vrbas i prelazi u Mačvansku ulicu, za koju je planirano da ima četiri trake. Saobraćajnica će dalje izlaziti na Bulevar Stepe Stepanovića i nastavlja dalje kraj Đačkog doma i izlazi na istočni tranzit - istakao je Sandić i dodao da će novi most povezati Starčevicu i Obilićevo sa centrom grada.

Kako je istakao, međunarodna komisija nalazi se pri kraju izbora i očekuje se da u narednim danima bude izabrano najbolje rješenje.

- Nakon što bude izabran pobjednički rad, odjeljenje će krenuti u izradu glavnog projekta, urbanističko-tehničkih uslova, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a to je zahtjevan i kompleksan posao, koji neće biti nimalo jeftin - kazao je Sandić.

Što se tiče novog mosta u Srpskim toplicama, prvi tender za izbor izvođača je bio neuspješan, jer se javio samo jedan investitor sa znatno višom ponudom od predviđene.

- Što se tiče novog mosta u Srpskim toplicama, on će se nalaziti 250 metara uzvodno od postojećeg prelaza, u blizini “Nestro” pumpe. Sama izgradnja nije toliko kompleksna i skupa koliko će koštati radovi na pristupnim saobraćajnicama. Biće izgrađeno oko 600 metara pristupnih puteva i odgovarajuća potporna konstrukcija. Inače, most je dugačak oko 65, širok 11 metara sa pješačkim stazama - rekao je Sandić i dodao da se nadaju da će na drugom javnom pozivu biti izabran izvođač radova.

Prema nacrtu budžeta za narednu godinu za infrastrukturne javne nabavke iz gradske kase biće izdvojeno 30,5 miliona KM, u šta je uključena izgradnja puteva, vodovoda i mostova.
 

Gradski most

Gradski most trpi znatna opterećenja, zbog čega slijedi njegova sanacija, za šta će iz gradske kase biti izdvojeno 50.000 KM.

- Sadašnji most izgrađen je tridesetih godina prošlog vijeka i na njemu se već vide određena oštećenja. Sanacija podrazumijeva zamjenu asfalta, čišćenje slivnika i očekujemo da radovi počnu u narednim danima - rekao je Slaviša Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana