U OŠ “Ivo Andrić” vrijedno rade na dobijanju sertifikata eko-škole: Očuvanje okoline briga velikih i malih

Aleksandra Todorović
U OŠ “Ivo Andrić” vrijedno rade na dobijanju sertifikata eko-škole: Očuvanje okoline briga velikih i malih

BANjALUKA - Jedna je od 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH koje ove godine učestvuju u zanimljivom projektu “Misli o prirodi” je i banjalučka Osnovna škola “Ivo Andrić”.

 Direktorica ove škole Željka Opačić kazala je za “Glas Srpske” da ih je na učešće u projektu podstakla želja za podizanjem ekološke svijesti kod učenika, koja će ostaviti trag i budućim generacijama o značaju brige za zaštitu životne sredine.

- U našoj školi kroz različite projekte i aktivnosti ekoloških sekcija podstičemo učenike da razvijaju kritičko mišljenje o problemima zaštite prirode. Recimo, radimo na selekciji otpada i imamo posebne kante za odlaganje plastične ambalaže. Dva puta godišnje, u proljeće i jesen, organizujemo akcije prikupljanja starog papira i nagrađujemo ona odjeljenja koja prikupe najviše otpada - kazala je Opačićeva.

Istakala je da od iduće školske godine planiraju osnivanje eko-kutka i eko-patrole, koju bi činili učenici starijih razreda, kao i aktivnosti koje uključuju rad na energetskoj efikasnosti i uštedama vode i struje u školi.

- Dobili smo poseban priručnik “Ekoškologija”, koji ćemo primjenjivati u redovnoj nastavi. Radi se o eko-radionicama prilagođenim svim razredima koju će voditi starješine odjeljenja sa učenicima - rekla je Opačićeva.

Dodala je da eko-sekcije za mlađi i stariji školski uzrast rade u prilagođenim okolnostima, zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali da to đake ne sprečava da budu marljivi i produktivni.

- Projekat “Misli o prirodi” integrisao je dodatne aktivnosti kao odgovor na situaciju koju je virus korona stvorio. Škole će imati priliku da kreiraju vlastiti plan za prevazilaženje iznenadnih kriznih situacija, koristićemo novu tehnologiju u nastavi, a dobićemo i dezinfekcione pakete koji će nam pomoći u borbi protiv zaraze - dodala je Opačićeva.

Istakla je da će dobijanje sertifikata eko-škole za ovu obrazovnu ustanovu biti kruna vrijednog timskog rada i zajedničkog uspjeha učenika i nastavnika.

- Sa željom da podignemo svijest o važnosti očuvanja života i prirode, spremni smo da uložimo dodatne napore i postanemo eko-škola. Želimo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama svijest i znanje da zdravija okolina i čistiji vazduh zavise od svakog od nas, bili mali ili veliki - zaključila je Opačićeva.

Priznanja

Neke od nagrada koje je ova škola do sada osvojila iz oblasti ekologije su prvo mjesto u projektu “Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas” za maketu učenika sedmog razreda koja prikazuje rukovanje otpadnim vodama. Učenici devetog razreda osvojili su prvo mjesto sa tematskim panoom “Tvoj doprinos očuvanju prirode” povodom 22. maja, Dana biodiverziteta.

- U organizaciji UNDP-a BiH naši učenici su učestvovali u projektu “Svaka kap vode je bitna” i osvojili prvo mjesto za likovno rješenje i posebne plakete za dizajn - kazala je Opačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana