U nultoj gradskoj zoni parkiranje na dva sata

Nevena Bunić
U nultoj gradskoj zoni parkiranje na dva sata

Banjaluka - Parkirališta u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i Srpskoj, parking kod "Kraša" i još nekoliko njih u ovoj godini biće prebačeni u nultu zonu parkiranja, u kojoj će zadržavanje vozila na parking prostoru biti ograničeno na maksimalno dva sata.

Ovo je potvrdio vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić istakavši da će ovom regulativnom mjerom biti ubrzana izmjena vozila na parkiralištima i omogućeno većem broju korisnika parkiranje u ovim zonama u centru grada.

Osim izmjena u tarifnom sistemu, Sandić je najavio i modernizaciju, odnosno uvođenje sistema za informisanje korisnika.
- U prvoj, probnoj fazi na određenim lokacijama u centralnoj gradskoj zoni biće postavljen sistem koji korisnicima daje informaciju o zauzetosti parkirališta i broju slobodnih i zauzetih parking mjesta, te će se na taj način uticati na smanjenje bespotrebnog kruženja vozila u potrazi za slobodnim mjestom - pojasnio je Sandić.

Istakao je da je lani ostvareno deset odsto više parkiranja nego u 2015. godini.

- U prošloj godini na gradskim parkinzima zabilježeno je 2.937.278 parkiranja. Od navedenog broja, 55 odsto parkiranja je ostvareno kroz naplatu parkiranja putem parking automata, a ostatak predstavlja plaćanje putem SMS poruka - pojasnio je Sandić.

Dodaje da je najveći broj parkiranja ostvaren u decembru.

- Tada smo zabilježili 290.000 parkiranja ili oko 10 odsto od ukupnog broja godišnjih parkiranja, a najmanje ih je bilo u januaru kada je zabilježeno oko pet odsto - istakao je Sandić.

U protekloj godini izdata je 2.241 pretplatna karta za stanare. U gradu je uređen i pod naplatom 61 parking i dvije javne garaže sa ukupnim kapacitetom od 4.700 parking mjesta.

Stanovnik Rosulja Drago Popović kaže da je gradu potrebno još parkirališta.

- Možda i nije loša ideja o nultoj zoni. Prije toga potrebno je raditi na podizanju saobraćajne kulture među vozačima koji ne žele da plaćaju parking pa parkiraju vozila gdje stignu - kazao je Popović.

Naplata

Sandić ističe da se uvođenjem sistema naplate parkiranja dobro kontroliše korišćenje prostora u centru grada.

- Tako su se u naselju Nova varoš do uvođenja naplate parkirali radnici okolnih institucija i preduzeća koji su izbjegavali da ostave svoje četvorotočkaše na parkiralištima pod naplatom, zauzimajući prostor stanovnika. Građanima koji žive u zoni u kojoj je uvedena naplata parkiranja je omogućeno da kupe povlašćene godišnje karte za svega 50 KM, što iznosi nešto više od četiri KM na mjesečnom nivou - naveo je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana