U Muzeju Republike Srpske obilježeno 50 godina od zemljotresa u Banjaluci

I.B.
U Muzeju Republike Srpske obilježeno 50 godina od zemljotresa u Banjaluci

Izložbom "50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci (1969-2019)" autora Milenka Đorđevića u Muzeju Republike Srpske večeras je obilježena godišnjica događaja koji je ostao zapamćen u istoriji grada. Izložbom su predstavljena dokumenti, štampa i fotografije koje svjedoče o razornom potresu čije su posljedice stradanje kako u ljudskom tako i u materijalnom pogledu.

Direktor Muzeja RS Miladin Savić istakao je da je ova izložba tužno sjećanje na strašan zemljotres koji se 1969. godine dogodio u Banjaluci i to u dva navrata 26. i 27. oktobra.

 -Želim da poručim građanima da će  izložba biti otvorena tri ili četiri mjeseca, te da ih  pozovem da dođu u Muzej kako bi vidjeli na fotografijama da je grad bio u potpunosti obrušen.  Materijalna šteta je bila veoma velika,  70.000 stanova je uništeno, a mnogo ljudi je izgubilo krov nad glavom- rekao je Savić i dodao da izložba nosi posebnu pouku za Banjalučane koji treba da  shvate da žive na trusnom području.

Ovom prilikom Muzej RS je ostvario saradnju sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom Banja Luka, koji je pružio stručnu pomoć pri realizaciji izložbe koju će pratiti muzejska publikacija sa fotografijama događaja i dokumenata. Idejno rješenje i postavku  uradila je viši muzejski tehničar-dokumentarista Ljiljana Korać. 

U zemljotresu koji je 27. oktobra 1969. godine potpuno razorio Banjaluku život je izgubilo 15 ljudi, a 1.117 je bilo povrijeđeno. Sat koji je prestao da kuca tog dana u 9.11 časova i dan danas svjedoči o ovom ovom istorijskom trenutku.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana