U kontejnerima u Priječanima i otpad iz klanica

Danijela Stokanić
U kontejnerima u Priječanima i otpad iz klanica

Banjaluka - Stanovnici ulice Duška Radovića u naselju Priječani strahuju od zaraze, jer nesavjesne komšije iz okolnih naselja dovoze i u kontejnere odlažu sve i svašta, između ostalog, i otpad iz klaonica i mesnica.

Oni tvrde da se zbog tog životinjskog otpada naseljem već danima širi neprijatan miris te da je to mjesto postalo leglo muva, bubašvaba, pacova, ptica, pasa i mačaka.

Kuća Igora Tadića od ovog mjesta udaljena je svega 100 metara, a prema njegovim riječima, situacija o pitanju odlaganja otpada postala je nesnošljiva.

- Nesavjesni pojedinci iz grada nema šta ne dovoze i ne odlažu u kontejnere i pored njih. Prije nekoliko dana masovno su dovozili auto-otpad, stari namještaj, evo sad su prešli i na otpad iz mesnica ili klaonica. Otpad najčešće dovoze kad padne mrak da ih niko ne vidi - požalio se Tadić, pitajući se koja vrsta otpada je sljedeća.

Dodao je da najviše strahuje za bezbjednost i zdravlje djece, koja svakodnevno na putu do škole prolaze pored toga.

Njegov komšija, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da se od ogromnih životinjskih kostiju jednim dijelom ulice ne može normalno ni proći.

- Imam osjećaj da su se zbog tog otpada sve lutalice iz grada preselile u našu ulicu i sada predstavljaju opasnost za sve prolaznike, a najviše za djecu, jer se zna desiti da na tom otpadu odjednom bude više od 20 pasa - rekao je on.

O ovom problemu upoznat je i predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Nebojša Tojagić.

- Jedini način da saznamo ko odlaže životinjsko meso i kosti je da noću stražarimo, drugog rješenja nema. Ranije su mještani fotografisali građane koji dovoze i odlažu plastiku u našu ulicu, jer ovaj problem nije od juče - rekao je Tojagić.

Direktor komunalnog preduzeća "Čistoća" Aleksandar Bajić rekao je da, uprkos tome što je zabranjeno odlaganje životinjskog otpada u kontejnere za kućni otpad, pojedinci to i dalje čine.

- Slučaj u ulici Duška Radovića nije jedini u gradu, to se dešava svakodnevno. Inspekcija bi trebalo mnogo više da povede računa o ovome, jer im ovaj problem često prijavljujemo - rekao je Bajić.

Razlog zbog kojeg pojedinci životinjski otpad odlažu u neadekvatne kontejnere je taj što, dodaje Bajić, ne žele dodatno da plate.

- Imamo specijalizovana vozila, koja odvoze ovu vrstu otpada iz klaonica i mesnica, a za to se dodatno plaća. Samo kad se uzme u obzir koliko u gradu ima mesnica, količine koje od njih odvezemo, nažalost, su premale - istakao je Bajić.

U Gradskoj upravi ističu da slučaj u ulici Duška Radovića nije prijavljen te poručuju da će inspekcija sprovesti kontrolu odlaganja životinjskog otpada.

- Apelujemo na građane da, ukoliko vide životinjski otpad u kontejnerima, prijave gradskoj inspekciji - rekli su u Gradskoj upravi.

Drakulić

U Gradskoj upravi ističu da, uprkos brojnim upozorenjima Komunalne policije, nesavjesni pojedinci konstantno bacaju uginule životinje u ulici Mlađe Ćusića u naselju Drakulić, nedaleko od klizišta.

- U nekoliko navrata Komunalna policija je stavljala trake za zabranu bacanja leševa uginulih životinja, ali uzalud - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana