U jugozapadnom dijelu Banjaluke sve manje stanovnika

Danijela Stokanić
U jugozapadnom dijelu Banjaluke sve manje stanovnika

Banjaluka - Sa područja 11 mjesnih zajednica u jugozapadnom dijelu Banjaluke za nepune dvije decenije nestalo je selo veličine Bočca, koje broji više od hiljadu stanovnika. U tom periodu u ovom dijelu grada rođeno je manje od 400 beba, dok je broj umrlih veći i do četiri puta, odnosno 1.310 stanovnika.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Zavičajnog društva "Osmača" i Savjeta MZ Ljubačevo Radenko Vujasin, koji već duže vrijeme prati demografska kretanja u selima: Bočac, Agino Selo, Krmine, Krupa na Vrbasu, Racun, Ledenice, Ljubačevo, Karanovac, Jagare, Ducipolje i Bastasi.

- Nizak prirodni priraštaj glavni je razlog što je ljudi sve manje. Međutim, pored toga, veliki broj stanovnika ovih sela otišao je trbuhom za kruhom širom svijeta - rekao je Vujasin.

Dodao je da ukoliko se nešto pod hitno ne uradi na poboljšanju nataliteta na području banjalučkih sela na desnoj obali rijeke Vrbasa i šire za 20 godine neće biti nikoga.

- Nastvi li se ovaj trend negativnog prirodnog priraštaja i odliva stanovništva nikoga u selima neće biti - kazao je Vujasin.

On je naglasio da su prije posljednjeg rata domaćinstva u ovdašnjim selima imala u prosjeku osmoro djece, dok je sada  to jedno ili nijedno.

- Uprkos činjenici da su republička i gradska vlast mnogo uložile u ova naša sela stanovnici odlaze - istakao je Vujasin i dodao da je i ono malo muškaraca, koji su ostali u ovim selima, neoženjeno.

Dodao je da stanovnicima nije potrebna samo finansijska pomoć, kao što su podsticaji grada, nego i edukacija stručnjaka na koji način da iskoristi taj novac.

Demograf Stevo Pašalić ističe da je Banjaluka mjesto gdje 70 odsto stanovništva skoncentrisano u gradu.

- S obzirom na to da sve više mladog stanovništva napušta sela, a ostaje samo starije, dolazi do izumiranja. Interesantno je to što, na primjer sela u jugozapadnom dijelu Banjaluke, nisu mnogo udaljena od grada, ali, ipak izumiru - rekao je Pašalić.

Mještanin jednog od pomenutih sela Miroslav K. (50) kaže da se, osim toga što su ga rat i neimaština omeli, malo se razočarao i u žene.

- Današnje djevojke traže nemoguće. Svaka od njih bi željela da živi i radi u gradu, da ima redovna i dobra primanja i da ne obrađuje zemlju - rekao je on i priznaje da je u mladosti bio pomalo i probirljiv, što ga je koštalo u životu.

Škole

Radenko Vujasin rekao je da je pitanje hoće li u pojedinim područnim školama u jugozapadnom dijelu Banjaluke  naredne školske godine biti upisan jedan ili nijedan prvačić.

- Kako je krenulo sela bi mogla ostati bez ijednog ćaka - rekao je Vujasin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana