U izolaciji i bez korone

Nevena Reljić
U izolaciji i bez korone

BANjALUKA - Pandemija virusa korona promijenila je živote mnogih, a osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama donijela je nove izazove.

Ova, najosjetljivija kategorija i bez vanrednih okolnosti ima ograničene mogućnosti jer im je potrebna pomoć drugih osoba.

Direktorica Centra “Dajte nam šansu - Zvjezdice” Željka Perišić Ninković kazala je za “Glas Srpske” da su djeca sa poteškoćama u razvoju izolovana i u redovnoj situaciji, a pogotovo u vanrednoj.

- Ova djeca teško shvataju ograničenja koja su postavljena pred sve nas. Njima teško pada što ne mogu izaći vani, ići u školu, imati redovne aktivnosti ili da ne mogu zagrliti drugare. Njima je taj fizički kontakt veoma važan, kao i sama bliskost sa terapeutom, za sticanje povjerenja i bolji rad - rekla je Perišić Ninković.

Dodaje da je sada strah roditelja veći jer su korisnici centra zdravstveno ugrožena grupa zbog narušenog imuniteta. Ipak, provode vrijeme s drugarima, ali pridržavajući se epidemioloških preporuka.

- U skladu sa preporukama Kriznog štaba i Instituta za javno zdravstvo smanjili smo broj korisnika u grupama na pet. Svako jutro obavezno se radi trijaža. Djeca ne moraju nositi maske, ali pazimo na razmak između njih, dok su zaposleni u centru obavezni da ih nose - ispričala je Perišić Ninković.

Rad su organizovali i onlajn, putem društvenih mreža i različitih aplikacija.

- Djeca su dobijala materijale za rad kod kuće sa roditeljima, ali su i naši terapeuti bili na raspolaganju, te smo logopedske i defektološke tretmane radili putem vajbera, “Skajpa” ili “Zum” aplikacije - naglasila je Perišić Ninković. Dodala je da je značajna i psihološka podrška roditeljima.

Direktorica Udruženja “Moja luka” Gordana Adamović Đorđević rekla je da u Dnevnom centru imaju grupu od osmoro mladih iznad 20 godina.

- Trenutno ne možemo imati aktivnosti kao ranije jer su svi nepokretni, pa u centru ne borave istovremeno. Prije korone smo imali muzičke aktivnosti, fizioterapiju i razne radionice kako bi se razbila svakodnevica, ali sada je sve redukovano i podređeno tome da bude što manje kontakata - kazala je Adamović Đorđević.

Dodala je da korisnici, uglavnom, nisu ni svjesni vanredne situacije, s obzirom na njihovo stanje jer su potpuno zavisni od pomoći i njege druge osobe, ali im nedostaje druženje jer kontakte imaju uglavnom samo sa njegovateljima.

“Djeca svjetlosti”

Da postoje teškoće koje svakodnevno prevazilaze, potvrdila je i direktorica Udruženja “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić.

- Za našu djecu je veoma važna socijalizacija, ali prilagođavamo se situaciji. Imamo grupu na vajberu u kojoj su svi roditelji sa kojima se čujemo i savjetujemo, a u prostorijama udruženja nikada nema više od pet ljudi u isto vrijeme - zaključila je Kojićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana