U Humanitarnom udruženju žena “Duga” radost života utkali u tradiciju

 Jovana Ivanović
U Humanitarnom udruženju žena “Duga” radost života utkali u tradiciju

BANjALUKA - Humanitarno udruženje žena “Duga” dugi niz godina sinonim je za humanost, tradiciju, radost života, čuvanje običaja i prenošenje znanja na nove generacije.

U “Dugi” organizuju brojne aktivnosti tokom kojih vrijedne članice izrađuju rukotvorine, koje potom poklanjaju sugrađanima. Tako su i prošle godine izradile nebrojeno mnogo pletenih kapa, šalova i traka za kosu, čestitki, cekera i raznih drugih predmeta.

Predsjednica Humanitarnog udruženja žena “Duga” Vera Stefanović naglašava da plodovi dugogodišnjeg rada pokazuju da udruženje baštini vrijednosti humanosti, tradicije i prenošenja znanja na mlade naraštaje.

- “Duga” je i ove godine realizovala dva projekta u kome su doprinos dale članice koje su bez naknade vodile radionice. Oba projekta bila su humanitarnog karaktera, a jedan je “Saradnja sa Domom penzionera” - kazala je Stefanovićeva.

Navela je da su članice “Duge” svake srijede održavale radionice pletenja i heklanja za korisnice Doma penzionera.

- S obzirom na to da se radionice održavaju u kontinuitetu od 2020. godine, povodom Međunarodnog dana žena u prostorijama Doma penzionera održana je i izložba radova polaznica radionice - rekla je Stefanovićeva.

Dodala je da su članice “Duge” prošle godine pripremile iznenađenje za najmlađe iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece “4+”.

- Radi se o aktivnosti koja je obilježila prošli godinu u našem udruženju, a mališanima iz ovog udruženja uručile smo heklane zvečke koje smo sa posebnom ljubavi stvorile za njih - rekla je Stefanovićeva.

Za trideset godina rada “Duga” je prevazišla mnoge probleme i izazove.

- Zahvaljujući članicama, njihovoj humanosti, entuzijazmu, znanju, radu i zalaganju postali smo prepoznatljivi ne samo u Banjaluci, već i šire - rekla je Stefanovićeva. Kako kaže, prošlu godinu započeli su obilježavanjem 30 godina uspješnog rada.

- Promocijom monografije proslavili smo treću deceniju uspješnog rada. Osim toga, u jubilarnoj godini održali smo četiri modne revije - rekla je Stefanovićeva. Navela je da su organizovali i književne večeri.

- Imali smo čast da ugostimo pisce Ljiljanu Lalić, Berislava Blagojevića i Aleksandru Marilović. Ansambl “Lira” gostovao je u našoj “Etno kući” i podario nam izuzetno veče ispunjeno lijepim melodijama i emocijama - rekla je Stefanovićeva. “Duga” i u 2023. planira različite radionice veza, pletenja i heklanja i tkanja.

- “Mala škola zmijanjskog veza” planirana je za ju­l i avgust i već imamo prijavljenih. Nastavljamo radionice u Domu penzionera. Naše članice će se i u ovoj godini baviti humanitarnim radom - kaže Stefanovićeva.

Raznolikost

Vera Stefanović kaže da u “Dugi” ima za svakog po nešto.

- Putem radionica i drugih sadržaja, “Duga” okuplja, edukuje, socijalizuje i pomaže. Najmlađi uče o kulturnom nasljeđu, humanosti i empatiji, a oni koji žele mogu da nauče neke od tehnika starih zanata i vještina, da nauče kako pokrenuti kućnu radinost ili drugi vlastiti biznis. Osobe treće životne dobi kroz druženje i učenje unapređuju kvalitet života - kazala je Stefanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana