U “Dugi” mlade uče tradicionalnim vrijednostima i solidarnosti: Zlatne ruke u službi humanosti

Jelena Tanacković
U “Dugi” mlade uče tradicionalnim vrijednostima i solidarnosti: Zlatne ruke u službi humanosti

BANjALUKA - Humanitarno udruženje žena “Duga” već 29 godina organizuje dobrotvorne projekte i radionice, u kojima nastaju rukotvorine koje poklanjaju socijalno ugroženim sugrađanima ili organizuju humanitarnu prodaju.

Projekat “Radost života 65+” završili su krajem prošle godine s ciljem poboljšanja socijalnog života osoba trećeg životnog doba kroz druženje i aktivno provedeno vrijeme. U decembru su članice “Duge” organizovale humanitarnu prodaju rukotvorina, a sav prihod bio je namijenjen Udruženju za cerebralnu paralizu.

- Sve aktivnosti bile su usmjerene na poboljšanje opšteg i zdravstvenog stanja osoba trećeg životnog doba, a učestvovanje u različitim aktivnostima doprinijelo je pozitivnim rezultatima povećanja samopouzdanja, osjećaja vlastite vrijednosti, bolje komunikacije, poboljšanja koncentracije, percepcije, pažnje, povećanja motoričkih sposobnosti, smanjenju anksioznosti, osjećaja usamljenosti, straha od samoće i izolovanosti - kazala je koordinatorka projekta Slobodanka Ristić Gašić za “Glas Srpske”.

Dodala je da su polaznice dobile vunu od koje su plele komplete za novorođenčad koji će biti uručeni Udruženju višečlanih porodica “Četiri plus”.

- Pakete za novorođenčad pretprošle godine poklonili smo Centru za socijalni rad Banjaluka, a prošle godine odlučili smo se da pomognemo Udruženju “Četiri plus” - rekla je Ristić Gašić.

Predsjednik Udruženja “Četiri plus” Jovan Radovanović kazao je da je ova inicijativa članica “Duge” hvale vrijedna.

- Prijateljstvo i saradnja naša dva udruženja traju dugi niz godina. Zahvalni smo im na ovoj akciji i želimo im i ubuduće uspješan rad - rekao je Radovanović.

U “Dugi” su imali i druge aktivnosti, kao što je projekat u Domu penzionera koji je obuhvatao radionice pletenja. Naveli su da je sve više mladih žena i djevojaka koje se interesuju za edukaciju na kursevima veza, tkanja, pletenja i heklanja te krojenja i šivanja sa željom da savladaju vještinu izrade rukotvorina.

Članica “Duge” Vera Stefanović pojasnila je da su organizovali i dječiju radionicu na kojoj su izrađivane čestitke za humanitarnu prodaju.

- Mladi u “Dugi” uče o našoj tradiciji, ali i usvajaju druge životne vrijednosti, kao što su empatija i humanost. To je potrebno razvijati kod djece u najranijem djetinjstvu, jer ove vrijednosti nose kroz cijeli život - rekla je Stefanovićeva. Dodala je da i u 2022. godini “Duga” nastavlja aktivnosti.

- Program i aktivnosti prilagođavaćemo potrebama građana koji se svakodnevno obraćaju, bilo da se radi o humanitarnim, kulturnim, turističkim ili edukativnim aktivnostima - kazala je Stefanovićeva.

Samopouzdanje

Slobodanka Ristić Gašić kaže da su humanitarne akcije doprinijele povećanju samopouzdanja kod učesnica projekta, kao i svijesti o mogućnostima koje imaju iako pripadaju generaciji “65+”.

- Uvidjele su da život u tim godinama, čak i u vrijeme pandemije, može da bude interesantan, inovativan i zabavan te da radom mogu pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija - kazala je Ristić Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana