U dječjoj bašti nikne svako sjeme

Jasmina Salopek
U dječjoj bašti nikne svako sjeme

BANjALUKA - Okopavajući, zalivajući i ljubavlju hraneći biljke najmlađi baštovani, tek malo viši od motike, uče o značaju prirode i savladavaju vještine proizvodnje zdrave hrane.

Priliku da se vrate prirodi mališanima u Banjaluci, već četvrtu godinu pružio je projekat “Mali baštovani”, a to zadovoljstvo imaju i mališani iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva. Voditelj programa Ivana Kozomara rekla je za “Glas Srpske” da djeca od malih nogu treba da provode vrijeme u prirodi, jer je to najljepši način da zavole i upoznaju biljni i životinjski svijet, te da ga prihvate kao dio svog životnog prostora.

- Poenta pokretanja baštice je bila da djecu vratimo baštovanstvu kao što je to nekada bilo. Bašta se nalazi u sklopu Botaničke bašte u kampusu u okviru Instituta za genetičke resurse i Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci - rekla je Kozomara.

Dodala je da mnoga djeca nisu upoznata sa procesom nastanka nekog ploda.

- Većina zbog toga ima problema u ishrani, jer im to nije blisko i misle da sve povrće raste u marketima. Dječica u baštici rade sve, od sjemena do ploda. Ovo je odlična vježba i za senzorne aktivnosti - navela je Kozomara i istakla da, osim što su u prirodi sa svojim vršnjacima, uče i o važnosti domaće hrane koja se ne tretira pesticidima.

Mimo sađenja i okopavanja djecu uče i starim zanatima i domaćinstvu.

- Treba da im sve u njihovom okruženju bude blisko te da znaju porijeklo hrane koju jedu. Čime god da se budu bavili u budućnosti, u sjećanju će im ostati svijest o povezanosti sa prirodom te koliko biljke i životinje zavise od nas, a koliko mi od njih - kazala je ona.

Istakla je da je sav potreban alat prilagođen djeci.

- Imaju tačke, grabljice, motičice i sve okopavaju, siju, a kasnije kada biljka malo nikne, kao paradajz, učimo ih kako da je podvežu da bi išla u visinu i da je plod ne bi polomio - pojasnila je Kozomara te dodala da radionica “Mali baštovani” traje od proljeća do jeseni.

Kroz igru teže i ozbiljnijem cilju, pa tokom rada sa djecom koriste sjeme domaćih autohtonih sorti, čime doprinose očuvanju i umnožavanju kolekcije sjemena koja se čuva u banci gena Instituta za genetičke resurse. Na ovaj način čine dio tima koji se bori za očuvanje raznolikosti autohtonih sorti voća i povrća. Kako je navela, ne siju samo povrće već i cvijeće, ali i voće te u svojoj baštici imaju jagode, a žele da posade maline.

Radionice sprovodi Centar za strateško razvojne projekte, a uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

- Radionice su u potpunosti besplatne za djecu i nema ograničenja, a više od 200 djece bude u radionicama - rekla je Kozomara.

Na “Fejsbuku” i “Instagramu” pod nazivom “Mali baštovani” roditelji mogu da prate sva dešavanja sa radionica.

- Za pohađanje radionica djecu od dvije do 10 godina možete da prijavite putem broja telefona 065/262-872 (Ivana Kozomara) – pojasnila je ona.

“Ivanče baštovanče”

U jesen 2023. godine Ivana Kozomara pokrenula je još jednu zanimljivu radionicu pod nazivom “Ivanče Baštovanče” koja je slična “Malim baštovanima”, ali nije toliko fokusirana na sadnju.

- Riječ je o edukativno-kreativnim radionicama koje se takođe održavaju vani, jer je veoma bitno, naročito sada kada je mnogo djece od rođenja na inhalacijama, da se i ljeti i zimi radi na imunitetu - rekla je Kozomara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana