U cilju kvalitetnijeg vazduha: Grad preduzima korake, pripremljen dugoročni plan

gs
Foto: A. Čavić

Prema mjerenjima nivoa aerozagađenja na području grada Banje Luke, koje obavlja Institut za građevinarstvo „IG“, primjetno je da su povećane koncentracije lebdećih čestica (PM 10), što je uobičajeno za ovo doba godine i za grijnu sezonu.

Svjesni ove činjenice, Grad Banja Luka radi analize i istraživanje, te je i pripremljen Nacrt Plana kvaliteta vazduha, kako bi u budućnosti unaprijed i preventivno djelovali po tom pitanju, a sve da se smanji zagađenje vazduha u gradu.

-To će se prvenstveno realizovati kroz projekte koji se tiču izbora najboljeg energenta za grijanje, uvođenje energetske efikasnosti u objekte, toplifikacija istih, sadnja zelenih barijera, edukacija stanovništva kroz emitovanje spotova, radionica, proširenje gradske toplovodne mreže na naselja gdje prevladavaju individualni stambeni objekti i ložišta i niz drugih aktivnosti koje je Plan predvidio – navedeno je iz resornog odjeljenja.

Podsjećamo Grad radi na tome kako bi se obezbijedio što bolji kvalitet vazduha – od velike jesenje sadnje, pa do plana gradnje novog gradskog parka.

Shodno tome, zelenilo bi svakako trebalo uticati na smanjenje zagađenosti.

-Uz sve to, Gradska uprava radi na studiji mobilnosti i mnogo toga se radi po pitanju saobraćaja, te je to samo jedan od planova kako poboljšati kvalitet vazduha u gradu – dodali su iz resornog odjeljenja.

Podsjećamo, po ugovoru sa gradom, mjerenje nivoa aerozagađenja na području grada obavlja Institut za građevinarstvo „IG“ koji posjeduje odgovarajuću akreditaciju Instituta za akreditovanje Bosne i Hercegovine.

Mjerenje se obavlja na tri lokacije – Centar, Borik i Paprikovac, a rezultati se očitavaju kontinuirano, odnosno cjelodnevno.

Grad Banja Luka objavljuje izvještaje o kvalitetu vazduha svakodnevno, a za suspendovane čestice izvještaj se objavljuje jednom sedmično, na linku ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana