U “Bubamari” od vune prave čuda

Katarina Šaponja
U “Bubamari” od vune prave čuda

BANjALUKA - Njegujući tradicionalne vještine i otkrivajući čari pletenja i vezenja, žene okupljene u Udruženju “Bubamara” stvaraju rukotvorine koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Kroz radionice šivenja, pletenja, izrade nakita, prirodne kozmetike, rezbarenja i kalemljenja voćaka te psihološke radionice, članice ovog udruženja ne stiču samo korisna znanja i vještine, već grade prijateljstva i podržavaju jedna drugu.

Septembar je donio novi projekt “Svijet vune” koji se sastoji od dvije cjeline, a to su pletenje i vez vunom na ispletenim predmetima.

Predsjednica ovog udruženja Ranka Vojnović istakla je kako radionice realizuju zahvaljujući sufinansiranju Gradske uprave Banjaluka sa jasnim ciljem - ekonomsko osnaživanje žena.

- Želimo naučiti žene kako da same izrađuju različite predmete od vune i ukrašavaju ih vezom. Na kraju projekta planiramo realizovati izložbeno-prodajnu manifestaciju na kojoj ćemo prikazati sve što smo stvorili tokom pet mjeseci. Biće to prilika da učesnice nauče kako da se pripreme za takve događaje i kako ih realizovati - pojasnila je Vojnovićeva i dodala kako će manifestacija omogućiti sugrađanima da vide ono što su učesnice naučile da rade.

Radionice se, kako navodi, održavaju svake srijede od 16 do 18 sati i do sada su održane četiri, a namijenjene su djevojkama i ženama.

- Tokom tih susreta polaznice su upoznate sa samom vunom, čitanjem etiketa i tumačenjem oznaka. Učile su različite tehnike započinjanja rada i osnovne bodove, što smo iskoristile za izradu podmetača za čaše. Na trećoj radionici, polaznice su savladale dva složenija boda i započele pletenje šalova - rekla je ona.

Dodaje kako u planu imaju i izradu kapa, prekrivača za bebe te mnoge druge kreativne aktivnosti.

- Udruženje se bavi afirmacijom žena, njihovog stvaralaštva i ekonomskim osnaživanjem. Kroz razne edukacije i radionice pružamo ženama priliku da nauče različite vještine koje mogu iskoristiti u svojim domaćinstvima - navela je Vojnovićeva.

A small embroidered cherry buttonDescription automatically generated with medium confidence

Prema njenim riječima, najčešće organizuju radionice izrade rukotvorina poput različitih tehnika veza, izrade nakita, pletenja, heklanja, kao i radionice iz organske poljoprivrede i ljekovitog bilja.

- U prethodnom periodu realizovale smo radionice izrade prirodne kozmetike, šivenja pčelarstva, rezidbe voćaka, kalemljenja, a organizovali smo i izlete te psihološke radionice - kazala je Ranka Vojnović.

Planovi i izazovi

Ranka Vojnović ističe da Udruženje “Bubamara” postoji od 2017. godine te da njihov rad doprinosi jačanju zajednice i osnaživanju žena, a kroz kreativnost i obrazovanje otvaraju vrata novim mogućnostima.

- U planu za narednu godinu imamo radionice izrade nakita, uključujući tehniku tkanja minđuša, kao i razne edukativne radionice. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i postanu dio ove inspirativne priče - kazala je ona.

Dodala je da je jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću nedostatak vlastitog prostora za rad i izlaganje njihovih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana