U banjalučkom parku besplatne radionice za djecu i mlade

Katarina Šaponja
U banjalučkom parku besplatne radionice za djecu i mlade

BANjALUKA - Udruženje građana “Zdravo da ste” dvadesetu godinu zaredom organizuje omladinski festival “Kreativni avgust”“, a do kraja mjeseca biće upriličeni različiti besplatni sadržaji za sve koji žele da svoje slobodno vrijeme provedu na kreativan i zanimljiv način, stičući nove vještine i razvijajući talente.

Koordinatorka ovog udruženja Snježana Blagojević kazala je da je “Kreativni avgust” počeo juče, a trajaće do 25. avgusta svakog dana osim nedjelje od 18 do 20 časova u parku “Mladen Stojanović” (prostor kod terena za padel).

- Program festivala podijeljen je u dvije cjeline. U prvoj sedmici će biti realizovane radionice slikarstva za djecu i mlade, škole gitare, kolažne foto-priče, a u drugoj strip crtanje, teatar, animacija i udaraljke - pojasnila je Blagojevićeva.

Osim svakodnevnih aktivnosti, kako navodi, biće realizovane i jednodnevne radionice kao što su kaligrafija i pravljenje papirnih ukrasa koje će voditi saradnici Konfucijevog instituta u Banjaluci, te radionice pjevanja i modnog dizajna.

- Festival se održava već dugi niz godina i ima svoju publiku. Mnogo je djece i mladih koji svake godine redovno učestvuju u aktivnostima, ali i novih učesnika - istakla je Blagojevićeva i dodala da su zadovoljni interesovanjem ciljne grupe i cijelim kreativnim procesom.

Kako kaže, nadaju se da će i ovogodišnje izdanje festivala i program koji su pripremili biti dovoljan motiv djeci, mladima, ali i odraslima da im se pridruže.

- Cilj ovih radionica je osnažiti djecu i mlade za aktivno učešće kroz promociju pozitivnih vrijednosti i kreativnog izražavanja putem kreiranja, organizacije i realizacije svakodnevnih sadržaja i aktivnosti - navela je Blagojevićeva.

Prema njenim riječima, ovo je način i da promovišu omladinski rad kao način podrške kreativnim inicijativama mladih i prostor za lični rast i razvoj djece i mladih.

- Volonteri su vrlo važan stub našeg rada, ali i događaja kakav je festival

“Kreativni avgust”. Trenutno imamo dovoljno volontera, ali ostavljamo prostor i mogućnost da nam se i naknadno jave i pridruže - pojasnila je ona i dodala da program festivala traje dvije sedmice te će u tom periodu biti prilike da zainteresovani svojim volonterskim angažmanom doprinesu realizaciji.

Projekti

Kako ističe Snježana Blagojević, po završetku festivala nastavljaju sa realizacijom programa i projekta Omladinskog centra, ali i učešćem u lokalnim i međunarodnim omladinskim razmjenama i treninzima.

- U prvoj polovini septembra biće realizovana edukacija za mlade na temu ekologija i zaštita prava kao dio aktivnosti projekta “Mladi u Kući ljudskih prava” podržanog od strane vlade Republike Češke - rekla je Blagojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana