U banjalučkom Domu omladine otvoren "Sajam zanimanja 2023"

Jana Kezić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA – Kako bi učenici lakše izabrali buduće zanimanje i dalje obrazovanje, u banjalučkom Domu omladine danas je otvoren dvodnevni "Sajam zanimanja 2023".

Ova sajam koji je otvoren u organizaciji Gradske razvojne agencije i partnera Unije poslodavaca RS, te Republičkog predagoškog zavoda Srpske, traje do subote, u terminu od 11.00 do 16.00 časova.

Gradski menadžer  koji je svečano otvorio sajam Bojan Kresojević, kaže da je veoma ponosan što se u Banjauci organizuju aktivnosti koje mladima omogućavaju bolje upoznavanje sa profilima različitih zanimanja, ali i sa potrebama tržišta rada.

-Ukoliko nekome želite pomoći jedan dan, obezbijedite mu hranu za jedan dan, ali ukoliko nekome želite pomoći za cijeli život, dajte mu najbolje obrazovanje- poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić kazao je da je cilj ovog događaja da se učenici bolje upoznaju sa određenim zanimanjima, kako bi se u životu opredijelili za poslove u skladu sa njihovim intersovanjima.

-Učenici završnih razreda 26 banjalučkih osnovnih škola imaće priliku da se upoznaju sa zanimanjima i dobiju sve neophodne informacije u vezi sa nastavnim planovima srednjih škola ali i mogućnostima koje određena zanimanja nude u kontekstu daljeg školovanja i zapošljavanja – rekao je Stanić.

On je dodao da će Sajam trajati i 28. i 29. aprila, istakavši da je  posebno interesantno što će u subotu, 29. aprila roditelji imati priliku da se informišu o različitim zanimanjima, jer je, kako je kazao, činjenica da oni imaju veliki uticaj na djecu pri izboru zanimanja.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da je ovaj sajam izuzetno značajan za sve učenike završnih razreda, kojima je na ovaj način omgućeno da dobiju sve neophodne informacije u vezi sa izborom zanimanja.

- Osim što će se bolje upoznati sa profilima određenih zanimanja, zahvaljujući saradnji sa Unijom poslodavaca imaće priliku da vide koja su zanimanja potrebna tržištu što će im omogućiti i da po završetku škole budu konkurentni na tržištu rada – rekao je Ninković.

Predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić rekao je da je usljed deficita određenih kadrova sve češća pojava da se zapošljavaju ljudi čije formalno obrazovanje ne odgovara potrebi radnog mjesta , a ovo je prilika da mlade ljude usmjerimo u perspektivna zanimanja.

Zorica Dukić iz Politehničke škole Banjaluka, kaže da na sajmu promovišu zanimanja koja ova škola nudi.

- Radujemo se što ćemo se u naredna tri dana družiti, sa učenicima ali i njihovim roditeljima – rekla je Dukićeva.

Učenica drugog razreda ove škole Jovana Savić kaže da bi ovu školu preporučila svim budućim srednjoškolcima, jer u njoj stiču nova znanja, prijatelje, ali i putuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana