U Banjaluci rafteri iz 20 zemalja: Oduševljeni stazama na Vrbasu i Kanjonom

Srna
U Banjaluci rafteri iz 20 zemalja: Oduševljeni stazama na Vrbasu i Kanjonom

Više od 400 takmičara iz 20 zemalja odmjeriće umijeće i snagu na bukovima rijeke Vrbas u narednih pet dana na Svjetskom prvenstvu u raftingu, a rafteri ističu da je kanjon predivan i jedva čekaju start prvih trka.

Kapiten ženske reprezentacije SAD Samanta Baron rekla je da je ovo jako lijepo područje i da je jedva čekala da uđe u vodu.

- Voda je predivna. Nikada ranije nismo bili na raftingu ovdje. Veoma smo uzbuđeni - rekla je ona.

Kapiten njemačke reprezentacije Tomas Štraus rekao je da je veoma srećan što je sa ekipom ponovo ovdje, kao i prije dvije godine.

- Slalomska staza je odlična jer su tu veliki vrtlozi u koje upadate i veliki talasi. Zatim, spust, na početku je tu duboka i bistra voda, a potom ulazimo u topliju i sporiju vodu, tako da je zaista potrebno potruditi se. Ovo je teška staza koja je idealna za Svjetsko prvenstvo - rekao je Štraus.

Kapiten reprezentacije Novog Zelanda Sle Larkombe rekao je da je veoma uzbuđen što je na rijeci Vrbas, saopšteno je iz Rafting kluba "Kanjon" Banjaluka.

- Rijeka izgleda nevjerovatno, kanjon je predivan. Polako počinjemo sa slalomom i spustom, upravo se spremamo da provjerimo taj dio prvi put, što će biti super. Ovo je naše prvo Svjetsko prvenstvo, tako da smo veoma uzbuđeni što smo dio toga - rekao je Larkombe.

I članovi reperezentacije Japana kažu da Banjaluka zaista ima dobre vremenske uslove i da je atmosfera veoma prijatna.

- Veoma je ugodno živjeti ovdje. Takođe, Banjalučani su veoma ljubazni prema nama i zaista nam je prijatan boravak ovdje - kažu u reprezenticiji Japana.

Istovremeno u slovenačkom timu ističu da su na Vrbasu već godinama kao na domaćem terenu.

- Ovo je nama skoro domaći teren. Znamo jako dobro sve, tu smo da probamo neke nijanse. Što se tiče očekivanja, mi očekujemo da odradimo kao i uvijek - dobro, kako znamo, ali vidjećemo kakva će biti konkurencija - rekao je kapiten reprezentacije Slovenije Jan Avsenik.

Avsenik je istakao da je Slovenija uvijek bila u top pet favorita za osvajanje medalja, čak i među tri.

- Organizacija je OK. Rijeka kao uvijek dobra. Vidjećemo kako će sve na kraju biti - rekao je Avsenik.

Veoma zadovoljne viđenim bile su i sudije na Svjetskom prvenstvu, a jedan od najstarijih Milan Lovrenčič, IRF sudija iz Slovenije, rekao je da je bio na svim svjetskim prvenstvima, osim u Ekvadoru i u Argentini, te da može reći da je Vrbas jedna od najljepših rijeka.

- Od početka pa do danas primjećujem da je rijeka čista i spremna za ljude koji dolaze i kao turisti i kao takmičari. Jednom sam i sam bio prisutan kad smo čistili obale rijeke. "Skidam kapu" organizatorima, svim prijateljima koji dolaze da vide ovo takmičenje i medijima što prate ovaj događaj - rekao je Lovrenčič.

Iz Rafting kluba "Kanjon" podsjećaju da će se ceremonija otvaranja Prvenstva održati večeras na stadionu u Krupi na Vrbasu u 18.00 časova, a da je nakon ceremonije predviđen koncert grupe "Ultrazvuk".

Sutra, prvog takmičarskog dana, na programu su trke u disciplini sprint.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana