U Banjaluci i Beogradu položeni vijenci na spomenik Petru Kočiću

Srna
U Banjaluci i Beogradu položeni vijenci na spomenik Petru Kočiću

Povodom početka 55. Kočićevog zbora, danas su u Banjaluci položeni vijenci na spomenik Petru Kočiću.

U ime Grada Banjaluke, vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Svečano otvaranje Kočićevog zbora večeras od 20.00 časova u parku koji nosi njegovo ime, u centru grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vijenci su danas položeni i na Kočićev grob u Aleji velikana u Beogradu.

 U Aleji velikana na groblju u Beogradu danas su položeni vijenci i cvijeće na grob Petra Kočića i odata pošta ovom velikanu srpske književnosti i narodnom tribunu. Vijence su položili šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, zamjenik predsjednika Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, Kočićeva praunuka Vesna Aćimić u ime Organizacionog odbora "55. Kočićevog zbora" i Duško Petrović u ime Udruženja književnika Republike Srpske.

Cicović je rekao da srpski narod stalno prati identična borba za slobodu, pravdu i sve ono za šta se zalagao Kočić, koji je ostavio mnogo srpskom narodu.

"Ove godine, u skladu sa onim što je Organizacioni odbor Kočićevog zbora odlučio, položili smo cvijeće i sjetili se svega onoga što je Kočić ostavio, a ostavio je mnogo srpskom narodu", rekao je Cicović.

Janković je rekao da Udruženje književnika Srbije već godinama, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, obilježava "Kočićeve dane", uz mnogobrojne programe.

"Nažalost, ove godine, zbog poznate situacije neće biti programa", rekao je Janković i istakao da je, umjesto toga, na simboličan način, uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća, obilježeno besmrtno djelo Kočića, i kao pisca i narodnog tribuna.

Kočićeva praunuka je izrazila zadovoljstvo što Kočić ni ove godine nije zaboravljen.

"Drago mi je što se poštuju njegovo delo i lik i što nije zaboravljen", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana