Deficitarna zvanja siguran put ka zaposlenju

Jelena Tanacković, Sara Bojanić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA Na dvodnevnom Sajmu zanimanja, koji je danas počeo u Domu omladine, učenici, koji ove godine završavaju osnovnu školu, mogu da se informišu o strukama i zanimanjima, poseban akcenat je na deficitarnim pozivima.

Učenik Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Dejan Adamović kazao je da ova škola nudi zanimanja koja su veoma tražena i potrebna tržištu.

- Kuvar i konobar su deficitarna zanimanja, a grad je omogućio stipendiranje, praksu i besplatni prevoz. Ovo je jedinstvena prilika da se povežu znanje i rad - rekao je Adamović.

Učenica završnog razreda u Tehnološkoj školi, smijer kozmetičarski tehničar, Marija Đurić rekla je da je ovo zanimanje 21. vijeka.

- Ovo su najpopularnija zanimanja, jer je uljepšavanje potrebno svima - kaže Đurićeva.

Lazar Radović, učenik Elektrotehničke škole, rekao je da njihova diploma svuda otvara vrata.

- U našoj školi imamo odličnu praksu, a najbolji primjer za to je rad sa 3D štampačem - dodao je Radović.

Stručni saradnik u preduzeću "Elnos" Zorica Dragović kaže da ova kompanija deset godina nudi praksu za srednjoškolce i studente.

- Učenici  Elektrotehničke škole i Škole učenika u privredi imaju mogućnost da teoretsko  znanje povežu sa praktičnim iskustvom u elektromontažnoj radionici "Elnosa" u Banjaluci.  Oni koji pokažu želju za radom i ambiciju, imaju mogućnost da postanu radnici naše kompanije - naglasila je Dragovićeva.

Direktor Gradske razvojne agencije (Cidea) Mario Milanović rekao je da je ovo jedinstvena prilika da se učenicima završnih razreda prikažu zanimanja koja su potrebna privredi Republike Srpske.

- Cilj sajma je da se učenici upoznaju sa novim perspektivnim zanimanjima, gdje se mogu zaposliti nakon školovanja - kazao je Milanović.

Milka Marković iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske istakla je da je učenicima pružena mogućnost da vide kako će izgledati njihov posao nakon školovanja.

-  Predstavljeni su poslodavci koji nude mogućnost stipendiranja za učenike deficitarnih zanimanja, naročito zato jer plate u tim oblastima stalno rastu - rekla je Markovićeva.

Gradski menadžer Bojan Kresojević ističe da je znanje pokretač svakog napretka.

- U školskom sistemu imamo dobro teorijsko znanje, ali su nam potrebna praktična znanja - kazao je Kresojević.

Saradnja

Sajam zanimanja 2022. organizovan je u saradnji Gradske razvojne agencije (Cidea), Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i grada Banjaluka, kako bi se učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola predstavila zanimanja koja nedostaju na tržištu Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana