U Banjaluci otvoren "Park oslobođenja" (FOTO)

GS
Foto: Aleksandar Čavić

BANjALUKA – Najveći grad Srpske dobio je još jednu zelenu oazu – „Park oslobođenja“, koji je posvećen žrtvama Veleizdajničkog procesa, a koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg kina „Kozara“.

Zajedno sa brojnim sugrađanima, svečanom otvaranju jednog od pet novih parkova, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, te je tom prilikom poručio kako je ovaj park ujedno predstavlja i pobjedu građana i Banje Luke.

- Banjaaluka je dobila još jedan park, to je priča o novoj Banjaluci u koju od početka vjerujemo. Specifičnost ovog parka je to što je nastao tamo gdje je trebao da bude neboder. Još 2018. godine, ovdje je ucrtana zgrada od 15 spratova i trebalo je gotovo četiri godine borbe sa ovim ljudima. Borba je bila izazovna, jer je trebalo da mijenjate regulacioni plan, da mijenjate zemljište i ta borba je trajala više od dvije godine. Ovo je velika pobjeda građana i naše Banjaluke – kazao je gradonačelnik.

Kako je kazao, ovo nije običan park, već „Park oslobođenja“, te da je kao takav izuzetno važan iz nekoliko razloga.

Stanivuković je naglasio da Banjaluka kroz parkove priča svoju priču, te najavio dodatni sadržaj na ovom lokalitetu.

- Ovdje će biti i razne projekcije filmova, bodrićemo našu repreznatciju u njihovim najvažnijim utakmicama. Ovo je nova, lijepa oaza u centru našeg grada – zaključio je gradonačelnik.

Profesor Duško Pevulja naglasio je kako u posljednjih pedesetak godina u Banjoj Luci nije bilo ni spomeničke a ni parkovske kulture.

- Važno je da svi ovi parkovi pričaju priču i da upotpunjavaju kulturu mapu našeg grada, to je ono što čini sve gradove. Ova priča, o Veleizdajničkom procesu je velika priča. Ovaj park, baš kao i svi drugi će biti živi. Pričaće se neprestano priča o njihovoj simbolici. Moram da kažem da sam ozaren činjenicom i da nakon više od jednog vijeka dobijamo jednu novu instituciju kulture – kuću Milanovića, koja treba da bude i nacionalna i gradska institucija. Ovo što se sada radi, u prethodnih pola vijeka nije se dešavalo, meni iz nejasnih razloga – rekao je Pevulja.

Jedna od mještanka ovog dijela grada, Jasminka Zarić, zahvalila je gradonačelniku što su ispoštovali sve zahtjeve mještana ovog dijela grada.

- Ovaj park će da nam pružiti jedan mir, spokoj, tišinu i mjesto gdje će se djeca igrati, a stariji ljudi odmarati. To je jedan veliki ekološki momenat ali i kulturološki. Ja sam zaista oduševljena i zahvalna jer su svi naši zahtjevi prepoznati i ispunjeni. Mi smo tražili da se popravi pločnik ispred zgrade, kao i stepenište, što je urađeno. Tražili smo da ovdje bude park, o kojem sama slika dovoljno govori. Gradonačelnik i njegovi saradnici su zaista ispoštovali sve i mi smo beskrajno zahvalni – rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana