U Banjaluci otkrivena spomen-bista profesoru Predragu Gugi Lazareviću

GS
U Banjaluci otkrivena spomen-bista profesoru Predragu Gugi Lazareviću

BANjALUKA - Na platou ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske danas je otkrivena spomen-bista profesoru Predragu Gugi Lazareviću.

Inicijativu za postavljanje spomen - biste profesoru Lazareviću pokrenuo je, početkom ove godine, odbornik u Skupštini grada Banjaluke, Dragan Milanović.

- Incijativa je pokrenuta tokom razgovora u Banskom dvoru na mjestu gdje je profesor Lazarević i njegova porodica sačuvala jednu veliku zbirku eksponata. Tada smo dogovarali i mjesto gdje bi bista trebalo da se nalazi. To je ova ustanova kulture kojom je on rukovodio jedno vrijeme - rekao je Milanović.

Bistu je uradio vajar Stevan Čegar. Ona je godinama bila u kući porodice Lazarević a onda je urađen odlivak u Smederevu koji je sada postavljen na platou ispred Narodnog pozorišta.

- U ime Banjaluke i svoje lično ime hvala porodici Lazarević, hvala što vijekovima krase naš grad - poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Profesor Lazarević nije bio poznat samo Banjaluci nego i u cijelom regionu, kaže Duško Pevulja, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

- Lazarević je bio jedan od onih ljudi koji su obilježili drugu polovinu 20. vijeka u Banjaluci - izjavio je Pevulja.

Profesor Lazarević ostavio je neizbrisiv trag u književnosti i kulturi grada Banjaluke.

Rođen je 28. maja 1929. godine u Banjaluci, a u rodnom gradu se i upokojio 23. septembra 2014. godine.

Bio je profesor, istoričar i teoretičar književnosti, književni, likovni i pozorišni kritičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana