U Banjaluci od ponedjeljka otvorena samo četiri vrtića

Aleksandar Stojanović
U Banjaluci od ponedjeljka otvorena samo četiri vrtića

Gradski vrtići od ponedjeljka neće raditi, osim četiri objekta u kojima će biti smješteno 100 mališana, saopštio je u petak gradonačelnik Igor Radojičić.

- Roditelji mališana, njih oko stotinjak, izjasnili su se da u ponedjeljak ne mogu da organizuju čuvanje djece, pa je odlučeno da se organizuje njihov prihvat. Privatni vrtići bi trebalo da slijede ovo uputstvo i da se izjasne da li je potrebno da organizuju prihvat pojedinih mališana - kazao je Radojičić.

 Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje Jelena Kurtinović rekla je da je u petak ujutro bio primjetan drastično manji broj djece u vrtićima.

- Prema informacijama iz svih vrtića, obaviješteni smo da je u vrtićima pod našom nadležnošću primjetan znatno manji broj djece. Roditelji su poslušali savjete koje su uputili nadležni, a i Centar će se ponašati u skladu sa svim mjerama koje donesu Štab za vanredne situacije i Gradska uprava - kazala je Kurtinovićeva.

Kao jedna od mjera prevencije, Odjeljenje za saobraćaj i puteve donijelo je odluku da svi autobusi u sistemu javnog prevoza moraju biti dezinfikovani, te da taj posao obavlja saobraćajna inspekcija. Naređeno je redukovanje broja linija.

- Ekipe su, odmah nakon odluka Štaba i u skladu sa dogovorom na nivou našeg odjeljenja, izašle na teren i počele sa dezinfekcijom svih autobusa. Svjesni smo da se veliki broj građana okuplja u autobusima, pa će se ove mjere sprovoditi i u narednom periodu - kazali su iz odjeljenja.

U okviru pojačanih mjera javne higijene Gradska civilna zaštita je preko Vatrogasne brigade i Tima za hitne i preventivne intervencije počela sa dodatnim pranjem glavnih gradskih saobraćajnica.

- Ovu aktivnost sprovodimo s ciljem pojačane higijene svih javnih površina u gradu, na šta ćemo uspješno odgovoriti zahvaljujući dobroj i planskoj nabavci adekvatne opreme - kazao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun.

Forum za bezbjednost

Na sastanku predsjednika Foruma za bezbjednost grada Radislava Jovičića sa članovima radnih tijela raspravljano je o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona. Iz Foruma su pozvali građane na poštovanje odluka Štaba za vanredne situacije, kako bi se izbjeglo eskaliranje kompleksne situacije.

- Pored mjesta definisanih mjerama Štaba, savjetujemo građane da i na vjerske obrede, poput sahrana, idu samo ako je to nužno, te da posljednjim ispraćajima prisustvuju samo članovi najuže porodice - apelovali su iz Foruma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana